Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Μμμμμμ !!!! Μοσχομυρίζει !!!

Σήμερα σας έχω ανάρτηση αφράτη και μυρωδάτη!  Κέικ πορτοκαλιού - κανέλας! Ότι πρέπει για να πάρουν τα παιδάκια στο σχολείο και η μαμά στο γραφείο!
 
Τα υλικά μας:
  • 1 φαρίνα
  • 1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • κανέλα
  • 5 αυγά χωρισμένα σε κρόκους-ασπράδια
  • Προαιρετικά, μια κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί, ή σπασμένη σε κομμάτια


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους - ασπράδια. Ένας εύκολος τρόπος να το κάνουμε αυτό, είναι να ανοίξουμε μια τρύπα στην μύτη του κάθε αυγού και να ρίξουμε τα ασπράδια σε μια λεκανίτσα, αφήνοντας τους κρόκους μέσα στα τσόφλια:  
 
Για να είμαστε σίγουροι πως το κέικ μας δεν θα μυρίζει αυγουλίλα, ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, μέσα στα ασπράδια και τα χτυπάμε σε μαρέγκα, όχι απαραίτητα πολύ σφιχτή, αλλά αρκετά ώσπου να σπάσουν τα ασπράδια τελείως. Αν θέλουμε, πριν το χτύπημα, ρίχνουμε και μια βανίλια.
 
Ρίχνουμε σε μια λεκάνη:
 - 1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
- την κανέλα
 Χτυπάμε καλά και προσθέτουμε έναν - έναν τους κρόκους και μετά τον χυμο πορτοκαλιού. Συνεχίζουμε το χτύπημα και ρίχνουμε λίγη - λίγη τη φαρίνα.
 
Δεν χρειαζόμαστε άλλο το μίξερ. Ρίχνουμε στο μείγμα την μισή μαρέγκα και το ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Ρίχνουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε πάλι απαλά.
 
 
 
Έχουμε πια ένα μείγμα αραιό και γεμάτο φούσκες! Πολύ μας αρέσουν οι φούσκες, γιατί έτσι θα φουσκώσει ωραία το κέικ μας.
 
 
 
   
Λαδώνουμε με αραβοσιτέλαιο την φόρμα μας και την αλευρώνουμε. Ρίχνουμε το μισό μείγμα. Σκορπίζουμε την κουβερτούρα και προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα.


Το βάζουμε στον φούρνο και το σταυρώνουμε τρεις φορές (!). Ψήνουμε για 35 λεπτά στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις και μετά γυρίζουμε στον αέρα, μέχρι να τελειώσει το ψήσιμο, για περίπου 20 λεπτά ακόμα (ή με το γνωστό κολπάκι με την οδοντογλυφίδα ή το μαχαίρι).
 
 
Μμμμμμμμ........
 
 
 
 
 
 
 
 

16 σχόλια:

  1. Τέλεια συνταγή. Λατρεύω αυτό τον συνδυασμό, πορτοκάλι-κανέλα!
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα!
    Τέλεια συνταγή,τέλειο μπλοκ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες! Σ΄ευχαριστώ! Να έρχεσαι συχνά ε; Μόλις τελειώσω, θα έρθω κι εγώ επίσκεψη στο δικό σου!

      Διαγραφή
  3. Γεια σου Αστερονεραιδούλα!

    Λοιπόν με έχει πιάσει τρελή μανία με τα κέικ τον τελευταίο καιρό και μόλις κατάλαβα γιατί το τελευταίο μου κέικ (με καρότο και σιρόπι σοκολάτας) δεν φούσκωσε όπως έπρεπε! Δεν το σταύρωσα! Να τι ξέχασα! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ελένη! Είδες τι κάνει το σταύρωμα;;;;; Η αλήθεια είναι, πως αυτό το έκανε η γιαγιά μου και μου έμεινε κι εμένα !

      Διαγραφή
  4. Γεια σας. Συγνώμη για την ενόχληση. Σας βρήκα σήμερα από το μπόγκ της Parent land. Ευχαριτώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε καλώς το Δελφινάκι! Ποιά ενόχληση; Να έρχεσαι και να μας λες και την γνώμη σου! Κάνε και "κλικ" στους φίλους αν θέλεις!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Εκανα μια βόλτα στο μπλογκ, διαβασα καποιες παλιοτερς αναρτησεις (σκοτωθηκαν τρια παιδιά, 10,22,24 ετών) και τα προβλημα του γιου σας με τον Ν. από τη Γ. ενδιαφερουσα θεματολογια...Παω να γινω μέλος (κλικ στους φίλους) θα περνάω να τα λέμε.. Θα χαρώ αν θελετε κι εσείς να κάνετε κλικ στους δικούς μου φίλους και να τα λέμε και στο μπλογκ σας και στο δικό μου.

      Διαγραφή
  5. Λοιπόν αυτή η συνταγή είναι τέλεια γιατί είναι πιο υγιεινή από την κλασική με το βούτυρο! Τον τελευταίο καιρό την κάνω κι εγώ με ελαιόλαδο και γιαούρτι αλλά αυτή η συνταγή με χυμό πορτοκάλι θα είναι σίγουρα πιο μυρωδάτη! Πάντως είναι το καλύτερο κολατσιό για το σχολείο! Ξέρεις τι τρώνε! Μπράβο ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ επειδή φτιάχνω σχεδόν κάθε εβδομάδα κέικ, ήθελα να αποφύγω το βούτυρο και να το αντικαταστήσω με λάδι. Και μην το βλέπεις έτσι απλό και ταπεινό! Αν του ρίξεις από πάνω, γλάσσο ή άχνη και κανέλα, γίνεται πολύ ωραίο!

      Διαγραφή
  6. Μμμμ... μοσχομυρίζει!!!!!!! Σ΄ευχαριστούμε για την όμορφη συνταγή! Θα τη δοκιμάσω!!!! Δες εδώ... ένα δωράκι με την αγάπη μου! http://tetradiosyntagon.blogspot.gr/2012/11/blog-post_2211.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώωωωω και για τα καλά σου λόγια και για το .... δωράκι που τσίμπησα!!! Σμουτςςςςςςςςςςςς

      Διαγραφή
  7. Πως μου είχε ξεφύγει αυτό το κέικ Μαρια ε????
    Σημειώνω συνταγή και σήμερις ή αυριο θα το φτιάξουμε! Για να μας το λες εσύ, θα είναι τέλειο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμητρα αν λάβεις υπόψη σου, ότι σε δυο μέρες εξαφανίζεται, μάλλον καλό είναι! Καλή επιτυχία και μην ξεχάσεις το σταύρωμα!!!
      Φιλιάαα

      Διαγραφή

έλαααα, γράψε κάτιιιιιι κλικ κλικ κλικ κλικ ........