Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΟΛΙΖΩ - ΣΤΟΛΙΖΕΙΣ - ΣΤΟΛΙΖΕΙ !!!

Να ‘τα και τα δικά μας τα στολίδια!!!

Είναι κατασκευασμένα από γύψο με καλούπι και τα είχα πρωτοφτιάξει όταν ήμουν 22 χρονών. Τότε τα είχα χαρίσει σε όλους τους φίλους μου. Για μερικά χρόνια τα είχα υποχρεωτικά «ξεχάσει» μιας και τα παιδιά ήταν πολύ μικρά και ο ελεύθερος χρόνος μηδενικός, μέχρι που πέρσι κατέβασα τα σύνεργα από το πατάρι και αρχίσαμε να τα φτιάχνουμε μαζί με τα πιτσιρίκια. Έτσι έχουμε μια καινούργια παράδοση στο σπίτι μας, φτιάχνουμε μαζί τα στολίδια τα βάζουμε σε όμορφα κουτιά και τα χαρίζουν στις δασκάλες τους για δώρο Χριστουγέννων!
Λοιπόοοοοοον.
Χρειαζόμαστε:
Ένα καλούπι για γύψινα με διάφορα σχέδια, ή αν έχετε φόρμες με σχέδια για σοκολατάκια, μπισκότα, ή από πλαστελίνες κ.λπ. (όχι κουπ-πατ, πρέπει να έχουν βάση, να είναι κλειστά από κάτω). Καλούπια μπορείτε να βρείτε και αν "γκουγκλάρετε".
Γύψο καλλιτεχνίας (έχουν τα βιβλιοπωλεία και τα καταστήματα με είδη χόμπι).
Χρώματα. Εγώ χρησιμοποιώ χρώματα υδατοδιαλυτού σμάλτου, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τέμπερες ή για να είναι πιο εύκολο για τα παιδιά, μαρκαδόρους. Θα χρειαστείτε τα «γιορτινά» χρώματα, πράσινο, κόκκινο, χρυσό, ασημί, μαύρο (για λεπτομέρειες). Για το σμάλτο και τις τέμπερες θα χρειαστείτε επίσης, πινέλα. Δύο πινέλα λεπτά είναι αρκετά.
Γκλίτερ σε σωληνάριο. Πολύ γκλίτερ. Σε χρυσό και ασημί βασικά, αλλά μπορείτε να βάλετε και ότι άλλο χρώμα έχετε.
Μια χάρτινη λίμα ή γυαλοχαρτο.
Κορδέλα, ή κορδόνι, ή χρυσοκλωστή.
Κόλλα.
Ξεκινάμε:
Φτιάχνουμε τον γύψο:
Βάζουμε σε μπολάκι τον γύψο μαζί με νερό, στην αναλογία που γράφει η συσκευασία. Στην δική μας περίπτωση, 4 μέρη γύψο με ένα μέρος νερό.
Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να γίνει μια πηχτή λάσπη.






Γεμίζουμε προσεκτικά τις θήκες στο καλούπι με την λάσπη και κουνάμε λίγο το καλούπι δεξιά – αριστερά για να πάει η λάσπη παντού και να μην αφήσει κενά.








Το αφήνουμε να στερεοποιηθεί και να στεγνώσει τελείως, για περίπου 2 ώρες.
Ο γύψος όσο είναι νωπός, έχει μια ψιλογκρί απόχρωση και βγάζει μια θερμότητα. Μόλις στεγνώσει τελείως, γίνεται πολύ ελαφρύς, και ασπρίζει.

Βγάζετε τα στολίδια προσεκτικά από το καλούπι και τα τροχίζετε λίγο γύρω-γύρω με την λίμα για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα και γρέζια.
Γυρίστε τα ανάποδα και κολλήστε στην πίσω πλευρά στο πάνω μέρος, μια μικρή θηλιά από κορδέλα ή κορδόνι ή χρυσοκλωστή. Εγώ για επιπλέον στήριξη, έχω βάλει ένα μικρό κομμάτι χαρτί, που μετά το βάψιμο δεν θα φαίνεται.

Βάψτε την πίσω πλευρά με ένα χρώμα και αφήστε να στεγνώσει.




Και τώρα ξεκινάει η διασκέδαση:
Τα χρωματίζετε. Αρχίστε να τους δίνετε ζωή, βάζοντάς τους χρώμα.
Μόλις στεγνώσει, βάλτε τους γκλίτερ και αφήστε ξανά να στεγνώσει.



Έτοιμα!
Ένα αγγελούδι ψάλλει «Ωσαννά».

Ένα αρκουδάκι ξεπροβάλει παιχνιδιάρικα μέσα από μια μπότα του Αη Βασίλη.


Μια καμπανούλα αντηχεί το μήνυμα
της Γέννησης.




Η φλόγα ενός κεριού σκορπίζει το φως της ελπίδας και της ζεστασιά της Αγάπης.


Ένα αρκουδάκι βγαίνει από ένα πακέτο.
    
Ένα αλογάκι βγαλμένο από τα παραμύθια.

Ένας χιονάνθρωπος που αν και "παγωμένος" μας χαμογελάει ζεστά.
 
Αυτά τα έφτιαξαν τα παιδιά μόνα τους.

Καλή διασκέδαση σε όσους τα φτιάξουν.


*** Για την talibanoula που με ρώτησε για τα χρώματα, εγώ χρησιμοποιώ αυτά:




Marabu, χρώμα γενικής χρήσης, Decorlack

***** Καλούπια, γύψο και χρώματα μπορείτε να βρείτε στο plaisio, είτε να πάτε εκεί είτε να τα παραγγείλετε.

Οφείλω να σας πω, πως τα καλούπια τα έχω περίπου 15 χρόνια και δεν έχουν πάθει τίποτα. Και τα χρώματα, εάν τους ρίξεις λίγες σταγόνες νερό και κλείσεις καλά τα μπουκαλάκια, διατηρούνται για πολλά χρόνια, δεν ξεραίνονται. Φανταστείτε πως έχω χρώματα από όταν τα πρωτοέφτιαξα !  Εάν έχετε 5-6 βασικά χρώματα, μπορείτε να τα αναμείξετε για να βγάλετε αποχρώσεις.
Συμμετέχουμε στον διαγωνισμό του http://parentsland-gr.blogspot.gr για το πιο όμορφο χριστουγεννιάτικο στολίδι. Καλή επιτυχίαααααααααααααααααααα!!!!!


18 σχόλια:

  1. Είναι πανέμορφα! Πόσο χρονών είναι τα παιδιά και τα έφτιαξαν τόσο όμορφα; Αυτό που δεν κατάλαβα καλά είναι πως τα κρεμάς!
    Μπορείς να μας βάλεις μια φώτο από πίσω;
    kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα παιδιά είναι 6 και 9 ετών. Έχεις δίκιο. Οι φωτογραφίες είναι χωρίς τα κρεμασταράκια. Θα συμπληρώσω το βραδάκι την εικόνα με αυτά. Στην τελευταία φωτογραφία ειναι αυτά που έφτιαξαν τα παιδιά μόνα τους. Στα υπόλοιπα έπεσε και βοήθεια από την μαμά!

      Διαγραφή
  2. μπράβο στα παιδάκια και στη μαμά!!! υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε! Όσο πλησιάζουν οι γιορτές, θα σας δείξουμε κι άλλα!

      Διαγραφή
  3. Πάρα πολύ ωραία στολίδια! και ωραία ιδέα ο γύψος! Φτιάχνουμε κι εμείς με πηλό αλλά δεν βγαίνουν τόσο καλά!!! Μπράβο! Χάρηκα για την γνωριμία θα σε παρακολουθώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Irene! Χαίρομαι πολύ που ήρθες στην παρέα! Είδα το σπιτάκι σου και κόλλησα! Βλέπω συνέχεια βιντεάκια για να πάρω θάρρος να τα φτιάξω!

      Διαγραφή
  4. Ανακαλύπτω μια πτυχή σου καλλιτεχνική που δεν ήξερα στις μόλις 10 μέρες που σε ξέρω(!). Μπράβο Μαρία, τα στολίδια τέλεια, σαν αγοραστά. Τα παιδάκια σου θα ξετρελλάθηκαν. Λες να το δοκιμάσω και εγώ? Δεν το 'χω βέβαια με τέτοια κατασκευάστικά. Είμαι εντελώς τσαπατσούλα, αλλά θα το παλέψω για τα παιδιά! Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες τι μαθαίνεις για εμένα;;;;; Πράγματι τα παιδιά έχουν ξετρελλαθεί. Μου ζητάνε συνέχεια να τους φτιάχνω στολίδια με τον γύψο και να τα ζωγραφίζουν. Να δω που θα τα βάλουμε τόσα που έχουν φτιάξει! Να το δοκιμάσεις. Είναι εύκολα, θέλουν μόνο λεπτό πινέλο και υπομονή στο βάψιμο!

      Διαγραφή
  5. μα ειναι πανεμορφα! θελω ομως λεπτομερειες για το τι χρωματα χρησιμοποιησατε;; τεμπερες ή κατι αλλο;

    χαιρομαι πολυ που σε βρηκα! ωραια θεματολογια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου talibanoula! Τα χρώματα που χρησιμοποιώ, είναι σμάλτο που διαλύεται με νερό ΄(όχι νέφτι ή διαλυτικό). Θα προσθέσω φώτο στην ανάρτηση με ένα ..... κοντινό από την συσκευασία!

      Διαγραφή
  6. Το πρωι εκανα αμαν να συνδιασω τις φωτογραφιες στο picassa και ξεχασα να σε ευχαριστησω και δω. Ειμαι μεσα στην σελιδα σου εδω και 6 ωρες και δεν εχω προλαβει παλι να σου πω ποσο ωραια ειναι. Παλι καλα που το εκανα πριν αλλαξει η μερα. Φιλακια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πω πω..... δεν ήθελα να σε ταλαιπωρήσω! Εγώ νόμιζα πως θα έβαζες μόνο ένα από όλα, όχι όλα μαζί! Μάλλον εγώ πρέπει να σ' ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνεις να τα μοιραστώ μαζί σας ! Ότι απορία έχετε, ρωτήστε.

      Διαγραφή
    2. Δεν με ταλαιπωρησες εσυ το ατιμο το picassa δεν υπακουσε στις εντολες.Οσο για την απορια με εσωσες με τα χρωματα. Τα χρειαζομουν για το παζαρι μας.Φιλακια.

      Διαγραφή
  7. Γεια σου, Μαρία, και καλά Χριστούγεννα μια που τα ωραία σου στολίδια μάς έβαλαν ήδη στο πνεύμα των εορτών. Καλή σου μέρα και θα τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Μάρθα! Ας μπαίνουμε σιγά - σιγά σε χαρούμενο πνεύμα, γιατί πολύ μαυρίλα και απογοήτευση ζούμε και πρέπει λίγο να ξεχνιόμαστε.

      Διαγραφή
  8. Πολύ όμορφα τα στολίδια σας και το σημαντικότερο είναι ότι τα φτιάξατε οικογενειακώς! Και του χρόνου με υγεία εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την! Σε ευχαριστώ πολύ. Και το χρόνου να είμαστε όλοι καλά!

      Διαγραφή
  9. καλησπερα σας!!να του βαζεις και μια γρανα ωστε να τα κρεμας οπου θελεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

έλαααα, γράψε κάτιιιιιι κλικ κλικ κλικ κλικ ........