Τρίτη 7 Μαΐου 2013

ΧΘΕΣ, ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ...


Χθες είχαμε πάει να δούμε τον αδερφό μου και την οικογένειά του, στο σπίτι τους στον Ωρωπό. Κατά την επιστροφή μας και ενώ κινούμασταν στην Εθνική Οδό με ταχύτητα 90 – 100 km/h, μεταξύ άλλων παρατήρησα πως στα περισσότερα αυτοκίνητα που συν-οδηγούνταν δίπλα μας, οι συνεπιβάτες τους που κάθονταν στις πίσω θέσεις ΔΕΝ φορούσαν ζώνη ασφαλείας. Σχεδόν ΚΑΝΕΝΑΣ !!!!! Ούτε οι έφηβοι, ούτε οι μεσήλικες, ούτε οι ηλικιωμένοι ! Και το τραγικό είναι πως είδαμε πολλά ΠΑΙΔΙΑ στα πίσω καθίσματα, να περιφέρονται σαν να είναι σε παιδική χαρά.
Συγκεκριμένα, στην διαδρομή Ωρωπός – Ηλιούπολη είδα (σίγουρα ήταν και άλλα που δεν τα είδα):
Ένα παιδί περίπου 4-5 ετών σε πίσω κάθισμα, χωρίς να είναι δεμένο και δίπλα του περιφερόταν ένα σκυλί!
Δυο αγοράκια ηλικίας 4-5 ετών, να μας χαιρετούν από το πίσω παρ-μπριζ, φυσικά χωρίς να είναι δεμένα !(αυτό το είδα σε δυο αυτοκίνητα)
Τέσσερα παιδιά (!!!) ηλικίας 6-10 ετών, σε πίσω κάθισμα. Ούτε ένα παιδί δεν ήταν δεμένο με ζώνη ασφαλείας. (Και αυτό το είδα σε δυο αυτοκίνητα).
Μαμά να κάθεται πίσω και να κρατάει αγκαλιά ένα μωρό. Η συγκεκριμένη μαμά όχι μόνο δεν είχε το μωρό σε ειδικό κάθισμα, αλλά δεν φορούσε καν ζώνη ασφαλείας.
Ένα παιδί περίπου 5-6 ετών, να στέκεται όρθιο ανάμεσα στα μπροστινά καθίσματα !!!
Δύο παιδιά ηλικίας περίπου 10 ετών στο πίσω κάθισμα και δεν φορούσαν ζώνη.
Δύο έφηβοι ηλικίας περίπου 15 ετών στο πίσω κάθισμα και δεν φορούσαν ζώνη.
Να σημειώσω πως σε ΟΛΑ αυτά τα αυτοκίνητα, ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΦΟΡΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΖΩΝΗ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΑΝ ΟΜΩΣ, ΟΧΙ! (Να σημειώσω επίσης, πως σε αυτή την διαδρομή, ημέρα Κυριακή και επιστροφής από το τετραήμερο του Πάσχα, δεν είδαμε ούτε ένα περιπολικό, ούτε έναν αστυνομικό να κάνει έλεγχο, πράγμα και αυτό ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ).

Και αναρωτιέμαι: Γιατί το κάνετε αυτό; Πως παίρνετε την απόφαση να παίξετε κορώνα – γράμματα την ζωή ή την ακεραιότητα των ΑΝΗΛΙΚΩΝ που βάζετε μέσα στο αυτοκίνητό σας;;;;;; Πως τολμάτε να θέτετε σε κίνδυνο τα παιδιά σας ή τα παιδιά άλλων που πιθανόν έχετε πάρει μαζί σας για βόλτα;;;;;; Είναι δυνατόν να το κάνετε αυτό;;;;;;;;;;;; Δεν σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό, ότι σε περίπτωση ατυχήματος, ΤΟ ΠΑΙΔΙ που ΕΣΕΙΣ μεταφέρετε χωρίς ασφάλεια, μπορεί να σκοτωθεί ή να τραυματισθεί σοβαρά, ή να μείνει ανάπηρο για την υπόλοιπη ζωή του; Επίσης, το γνωρίζετε πως ο επιβάτης του πίσω καθίσματος (ανήλικος ή ενήλικος) σε περίπτωση ατυχήματος, πέφτει με δύναμη πάνω στο άτομο που κάθεται στο μπροστινό κάθισμα και μπορεί να το σκοτώσει; Ακόμα και ένα μικρό παιδί μπορεί να το κάνει αυτό άθελά του!!!!!!!!!!!!

Συγνώμη αν τα λέω ωμά και σκληρά, αν ο τόνος μου είναι επιθετικός, αλλά είδα τόσα πολλά παιδιά κυριολεκτικά στον αέρα χθες, που σοκαρίστηκα !!! Και δεν χρειάζονται δικαιολογίες του τύπου, «έλα μωρέ, εδώ πιο κάτω πηγαίνουμε, τι θα γίνει;;», «κλαίει και δεν θέλει να το βάζουμε στο κάθισμα ή να του βάζουμε ζώνη» κλπ. Δεν στέκουν.

Δεν στέκει ούτε το «τα καθίσματα είναι πολύ ακριβά, δεν έχω χρήματα να το αγοράσω». Δεν έχουν όλα τα παιδικά καθίσματα 400 ή 600 €.  Υπάρχουν καθίσματα για παιδιά βάρους 9 – 36 kgr και με 50 – 100 €. Τα δε καθίσματα τύπου “booster” που προορίζονται για παιδιά βάρους 15 – 36 kgr έχουν από 15 – 30 € !!!.  Η ζώνη ασφαλείας που έχει ήδη το αυτοκίνητό σας, δεν κοστίζει τίποτα επιπλέον!!!!!!!

Εδώ πρέπει να πω, ότι οι ζώνες ασφαλείας σχεδιάστηκαν για άτομα ύψους 140 – 150 εκατοστών και άνω (σε κάποια αυτοκίνητα υπάρχει περιθώριο ρύθμισης του ύψους της ζώνης). Σε αντίθετη περίπτωση, η ζώνη ασφαλείας μπορεί να προκαλέσει πνιγμό. Η ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου πρέπει να περνά πάνω από τον ώμο και όχι το λαιμό και κάτω από το στομάχι. http://www.childcarseats.org.uk/

Ελπίζω όλα αυτά τα παιδιά που ΕΣΕΙΣ βάλατε σε κίνδυνο χθες, να γύρισαν γερά στο σπίτι τους. Σας παρακαλώ, εάν εσείς που διαβάζετε το έχετε κάνει αυτό, να ΜΗΝ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΕΤΕ !!!

http://www.youtube.com/watch?v=CfA6ObXsToI
http://antikleidi.com/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CE%BE%CE%B9-%CF%84%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9/


17 σχόλια:

  1. αχ δεν μπορεις να φανταστεις τι ακουω που βαζω την μικρη μου στο καθισματακι της ακομα και για κοντινες αποστασεις,ακομα κι αν κλαιει.αυτα τα ΄΄ελα μωρε..''μου την δινουν πραγματικα!!!δεν ξερω γιατι δεν μπορουν να κατανοησουν οτι και με ενα απλο φρεναρισμα και οχι τρακαρισμα μπορει να γινει κακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα ο μικρός πάντα σε κάθισμα ειδικό για την ηλικία και το βάρος του.... ποιο το πρόβλημα;;;

      Διαγραφή
  2. Συμφωνώ και επαυξάνω...Και συφιλιάζομαι όταν βλέπω κάτι τέτοιο..Ιδίως από κάτι γνωστές μου μάνες που πανικοβάλλονται αν το παιδί είναι χωρίς ζακέτα αλλά στο αυτοκίνητο το έχουν χύμα!! Τι να πεις !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε μπορώ να καταλάβω την ανευθυνότητα αυτή!!! Εμείς βάζουμε μέχρι 3 παιδιά πίσω (το γιο μου και δυο φίλους) και για 1χλμ αλλά και λιγότερο φοράνε και τα 3 ζώνες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχ Μαρία! Δεν το χωράει ούτε εμένα ο νους μου, κι όμως εδώ στην Ελλάδα είμαστε μακρυά νυχτωμένοι ακόμη! Και το χειρότερο και η αστυνομία το ίδιο!
    Εγώ εξακολουθώ και διηγούμαι μια προσωπική ιστορία όταν μου λένε:«έλα μωρέ μέσα στην πόλη, μπλα, μπλα...» όπου σταματημένοι σε φανάρι στην Αχαρνών, μας χτύπησε από πίσω άλλο αυτοκίνητο και αν δεν φορούσαμε ζώνη, θα είχαμε πεταχτεί έξω από το παρμπρίζ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χριστός Ανέστη, Μαρία μου, είσαι πολύ σωστή! Δυστυχώς όμως δε συμβαίνει το ίδιο και με αυτούς που κατέγραψες! Πολύ σημαντική ανάρτηση! Σε φιλώ <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. οσοι το εχουνε κανει ποτε .η το κανουν συνεχως ή συχνα κατ εμε ειναι ανεγκεφαλοι ανευθυνοι κ τραγικα, εγκληματικα αμελεις!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ!!

    ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΣΕ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ...

    ΘΑ ΠΕΡΝΑΜΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πόσα δυστυχώς να πούμε;;;; Για άλλη μια φορά επιδεικνύουμε σαν λαός ότι δεν έχουμε καμία παιδεία και στο θέμα ασφάλειας των παιδιών..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κι εγώ το ίδιο συγχύζομαι! Εν έτη 2013 και κάποιοι δεν έχουν συμμορφωθεί!
    Να προσθέσω στα παραπάνω ότι οι πίσω ζώνες είναι για άτομα άνω των 30 κιλών και επίσης ότι αν μια μαμά κάθεται πίσω κι ε΄χει αγκαλιά το παιδί τότε σε περίπτωση πρόσκρουσης το παιδί γίνεtαι ο αερόσακός της! Τραγικό!
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Nα ρωτήσω και κάτι ακόμα ...τα booster είναι αυτά που είναι χωρίς πλάτη; Η κόρη μου είναι 6,5 και 25 κιλά. Θα δώσει τον κάθισμά της στον μικρό μας. Τι λες να της πάρω ένα κάθισμα ή αυτό;
    kathy anthomei

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πες πες Μαράκι ελπίζω να ξυπνήσουν όλοι!!!!
    Να ξυπνήσει κ η τροχαία και να κόβει πρόστιμα σε οδηγούς που τα παιδιά τους δεν είναι ασφαλισμένα στο αυτοκίνητο και πόσο μάλλον στην εθνική οδό!!! Όχι μονο να κόβουν για κράνος και ζώνη στον οδηγό!
    Το θέμα είναι βέβαια να το συνειδητοποιήσουν και οι ίδιοι οι γονείς οτι ειναι τραγικό να κυκλοφορούν έτσι τα παιδιά τους χύμα. Όχι να το κάνουν για να μην φάνε πρόστιμο! Η βλακεία ξεκινά εκ των έσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη.
    Πόσο δίκιο έχεις για τις ζώνες για παιδιά και μεγάλους και για τα καθισματάκια φυσικά!!!! Έλπίζω έστω και ένας από αυτούς που δεν ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας στο αυτοκίνητο, διαβάζοντας την ανάρτησή σου να αλλάξει τακτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πόσο δίκαιο έχεις Μαρία μου, να σου πω την αλήθεια εγώ προσωπικά δεν έχει τύχει να δω παιδάκι σε αμάξι που να μην είναι δεμένο. Κάποιες φορές που πηγαίνω στην πεθερά μου, που ειναι δυο ησυχα στενα κάτω απο το σπιτι μου, δεν φοραω ζωνη στο γιο μου αλλά με ταρακούνησες τωρα και ναι ποτε δεν ξερεις απο που θα σου ρθει οποτε ΖΩΝΗ οπουδηποτε κι αν παμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έχεις απόλυτο δίκιο, συμφωνώ και επαυξάνω! Παιδιά, είναι μια απλή συνήθεια που μας δένει με την ζωή!!!
    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάτι τόσο απλό, πρέπει να έχει επεξήγηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χριστός ανέστη Μαρία μου. Έχεις απόλυτο δίκιο για το θέμα της ασφάλειας.Σου έχω ένα βραβείο στο βλογ μου. Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Είναι πραγματικά απαράδεκτο αυτό. Παίζουν με τις ζωές των παιδιών τους. Και ξέρω ανθρώπους που δεν ζουν κοντά μας γιατι μια φορα δεν φορεσαν ζωνη ενω ήταν πάντα υπερμαχοι της. Αυτή η μιά φορά όμως ήταν αρκετή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

έλαααα, γράψε κάτιιιιιι κλικ κλικ κλικ κλικ ........