Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Φτιάχνουμε μαρμελάδα ;;;;

Πριν μέρες σας είχα υποσχεθεί να σας δείξω πως φτιάξαμε την μαρμελάδα βερίκοκο (που εξαφανίστηκε μέσα σε δύο εβδομάδες !!!). Σήμερα λοιπόν θα δείτε όχι μόνο αυτήν, αλλά και την μαρμελάδα ροδάκινο που φτιάξαμε μόλις χθες ! Βέβαια, για να λέμε όλη την αλήθεια, αγόρασα βερίκοκα με την σκέψη να φτιάξω την κομπόστα της Ελπίδας, αλλά δύο μέρες μετά που αποφάσισα να την ετοιμάσω, τα βερίκοκα είχαν ωριμάσει πολύ και έκαναν μόνο για μαρμελάδα!!!

Ξεκινάμε λοιπόν.


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΕΡΙΚΟΚΟ


Τι θα χρειαστείτε

Βερίκοκα, περίπου 1.300 γρ.
700 γρ. ζάχαρη
χυμός από ένα μικρό λεμόνι


Πως θα την φτιάξετε

Πλένετε καλά τα βερίκοκα, τους βγάζετε τα κουκούτσια και τα ζυγίζετε. Πρέπει να σας μείνει 1 κιλό καθαρό φρούτο. Αν σας είναι λιγότερο, βάζετε αναλογικά και λιγότερη ζάχαρη.

Βάζετε σε ένα βαθύ σκεύος σε στρώσεις τα βερίκοκα και την ζάχαρη και το σκεύος αυτό στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες. Μπορείτε να το κάνετε αυτό από το βράδυ και να τα αφήσετε ολόκληρη νύχτα. Προσωπικά, τα τοποθέτησα στο ψυγείο από το βράδυ και συνέχισα την διαδικασία την επόμενη μέρα το απόγευμα που γύρισα από το γραφείο, δεν έπαθαν τίποτα.


Έτσι μπήκαν στο ψυγείο...




Έτσι ήταν την επόμενη μέρα.... 


Ρίχνετε τα βερίκοκα με την ζάχαρη σε κατσαρόλα και ανάβετε το μάτι σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται με κουτάλι ή τρυπητή κουτάλα. Συνεχίζετε το βράσιμο σε δυνατή φωτιά και ανακατεύετε συνέχεια. 


Μετά από είκοσι περίπου λεπτά, έχει εξατμιστεί πια όλο το υγρό που βγάζουν τα φρούτα και οι φουσκάλες που σχηματίζονται με τον βρασμό, γίνονται πιο μεγάλες και διαφανείς.
Ρίχνετε μια - δύο σταγόνες από την μαρμελάδα σε ένα πιατάκι και το αφήνετε να κρυώσει (περίπου μισό λεπτό χρειάζεται). 
Αν η μαρμελάδα "τρέχει", θέλει λίγο βράσιμο ακόμα. Αν όχι, είναι έτοιμη. 
Ρίξτε τον χυμό του λεμονιού, ανακατέψτε να πάρει μια βράση ακόμα για μισό λεπτό περίπου και τελειώσατε! Τόσο απλά, σπιτική μυρωδάτη και χωρίς συντηρητικά μαρμελάδα!



 * Μικρές συμβουλές

Για να μην γίνει πολύ σκούρο το χρώμα της μαρμελάδας σας,
πρέπει να βράσει σε δυνατή φωτιά. 
Αν την βράσετε σε χαμηλή φωτιά, 
θα χρειαστεί περισσότερη ώρα βράσιμο και θα γίνει πιο σκούρα.

Ανακατεύετε συνέχεια και προσέξτε να μην σας κολλήσει. 
Αν δείτε ότι κολλάει, χαμηλώστε λίγο την φωτιά. 

Αν πρόκειται να φτιάξετε μεγάλη ποσότητα και την αποθηκεύσετε, 
πρέπει να αποστειρώσετε τα βάζα. Εμείς την καταναλώνουμε πολύ σύντομα 
και δεν τα αποστειρώνω, αλλά μόλις κρυώσει την βάζω στο ψυγείο.

Αν σας αρέσει να μένουν κομμάτια φρούτου μέσα στην μαρμελάδα, μην χρησιμοποιήσετε μπλέντερ. Αν θέλετε να γίνει τελείως λεία, 
μπορείτε όταν τελειώσει το βράσιμο να την λιώσετε με ραβδομπλέντερ.

Εγώ τα βερίκοκα δεν τα καθαρίζω γιατί και η φλούδα λιώνει και καραμελώνει μέσα. Αν όμως θέλετε να την αφαιρέσετε, μπορείτε εύκολα να το κάνετε αν βυθίσετε τα φρούτα πρώτα σε καυτό νερό για 1 λεπτό και αμέσως μετά σε παγωμένο. Έτσι κάνουμε και με τις ντομάτες για σάλτσα.


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

Σε αυτήν την μαρμελάδα η αναλογία φρούτου ζάχαρης είναι 1 κιλό φρούτο - 600 γρ. ζάχαρη. Όμως όταν τα ροδάκινα τα καθαρίσετε και τους αφαιρέσετε τα κουκούτσια, μένει σχεδόν η μισή ποσότητα από αυτήν που αγοράσατε. Εγώ ας πούμε πήρα 2 κιλά ροδάκινα και στο τέλος έμειναν 1.200 γρ. καθαρό φρούτο. Έτσι έβαλα 700 γρ. ζάχαρη.

Αφού λοιπόν τα καθαρίσετε, τα κόβετε σε 6-8 φέτες, ανάλογα το μέγεθος του φρούτου.


 Τα βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη, ανάβετε το μάτι σε δυνατή φωτιά 
και ανακατεύετε συνέχεια για να μην κολλήσει.  


Μόλις πάρει βράση, αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται 
και αφήνετε να βράσει ακόμα,  (γύρω στα 25 λεπτά) μέχρι να εξατμιστεί όλο το υγρό 
και να γίνουν οι φουσκάλες του βρασμού μεγάλες και διαφανείς.. 

Μόλις δέσει (η γνωστή διαδικασία με το πιατάκι.....),


 ρίχνετε τον χυμό ενός μικρού  λεμονιού, αφήνετε να πάρει μια βράση ακόμα και είναι έτοιμη.

Στα ροδάκινα μένουν μεγάλα κομμάτια φρούτου μέσα, οπότε ίσως χρειαστεί να 
τα πολτοποιήσετε με ραβδομπλέντερ ή να την βάλετε σε ότι μπλέντερ έχετε ....


Και είναι έτοιμη!!!

Από την φώτο λείπει άλλο ένα βαζάκι.
Με την ποσότητα φρούτου που σας είπα, βγαίνουν τρία βαζάκια μαρμελάδα.


 Γιατί να αγοράζετε έτοιμες μαρμελάδες όταν είναι τόσο εύκολο να φτιάξετε την δική σας;;;;;

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!





  








5 σχόλια:

  1. Δε τρελαίνομαι για μαρμελάδες.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρόβλημα με τις σπιτικές μαρμελάδες (και εμένα...) είναι ότι δεν κρατάνε πάνω από μια εβδομάδα.... και έτσι όπως την βλέπω αυτήν.... την λιμπίζομαι... μμμμμ.... καλοφάγωτη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι υπέροχες μαρμελάδες! Από τις καλύτερές μου... η μαρμελάδα βερύκοκο. Με φρέσκο ψωμάκι και βουτυράκι νομίζω είναι το καλύτερο πρωινό ή απογευματινό για τα παιδιά (μικρά και μεγάλα!). Καλοφάγωτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λατρεύω τις σπιτικές μαρμελάδες!!! Όλες (γιατί να κάνουμε διαχωρισμούς)! Πολύ τις λαχταράω έτσι όπως βλέπω τις φωτογραφίες. Μήπως κάνεις ντελίβερι; Χιχιχι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η αλήθεια ειναι οτι δεν αγοράζω μαρμελάδα.Φτιάχνουν οι γιαγιάδες! Φέτος προσπάθησα να κάνω μόνη μου χωρίς συνταγή και απέτυχα γιατί την έβραζα πολύ ώρα. Θα ξαναπροσπαθήσω όμως. Οι δικες σου Εχουν τέλειο χρωμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

έλαααα, γράψε κάτιιιιιι κλικ κλικ κλικ κλικ ........