Κυριακή, 4 Μαΐου 2014

Εύκολη μαρμελάδα φράουλα και κουλουράκια με σουσάμι, χωρίς αυγά και βούτυρο!

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ !!!

Οικογενειακώς λατρεύουμε τις φράουλες! Είτε σκέτες, είτε σε χυμούς, είτε σε γλυκά (ταρτάκια με φράουλες πωωωωωωωωωωω) και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα μας η μαρμελάδα φράουλα!

Είναι τόσο εύκολη, νόστιμη και μυρωδάτη που κάθε χρόνο φτιάχνω αρκετές φορές, αφού εξαφανίζεται μόλις την φτιάξω !!!!


Λοιπόν θα χρειαστείτε με την εξής σειρά:

1 κιλό φράουλες καθαρισμένες
1/2 μήλο τριμμένο 
1 βανίλια (προαιρετικά)
1 κιλό ζάχαρη
χυμό από ένα λεμόνι


Καλό είναι να αγοράσετε λίγες περισσότερες φράουλες, έτσι ώστε όταν τις καθαρίσετε, να σας μείνει ένα κιλό φρούτο καθαρισμένο. Μάλιστα, καλό είναι να τις ζυγίσετε και να χρησιμοποιήσετε ακριβώς την ίδια ποσότητα και σε ζάχαρη.

Βάζετε τις καθαρισμένες φράουλες στην κατσαρόλα που θα βράσετε την μαρμελάδα και τις πολτοποιείτε πιέζοντας τις με τα χέρια σας. Δεν χρειάζεται να λιώσουν τελείως, απλώς να σπάσουν λίγο. Ρίχνετε στις φράουλες, το τριμμένο μήλο, την βανίλια και την ζάχαρη και ανάβετε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία.

(Το τριμμένο μήλο το βάζουμε, γιατί η πηκτίνη που περιέχει, βοηθάει στο να πήξει πιο όμορφα η μαρμελάδα μας. Γενικά μπορείτε να το βάλετε σε ότι μαρμελάδα φτιάξετε, χωρίς να αλλοιώνει τη γεύση).

Μόλις πάρει βράση, αφαιρείτε τον αφρό που θα βγει με μια τρυπητή κουτάλα ή με ένα κουτάλι.

Αφήνετε να βράσει μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει η μαρμελάδα. Μπορείτε να καταλάβετε πως είναι έτοιμη, όταν ρίξετε σε ένα πιατάκι μια μικρή ποσότητα μαρμελάδας (λίγες σταγόνες) με ένα κουταλάκι και μόλις κρυώσει, "στέκεται" χωρίς να "τρέχει".

Κατεβάζετε από την φωτιά, ρίχνετε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και αφήνετε να κρυώσει.




Ε Τ Ο Ι Μ Η  !!!


Αν φτιάξετε μεγάλη ποσότητα, μπορείτε να αποστειρώσετε τα βάζα που θα χρησιμοποιήσετε. Εγώ με αυτή την ποσότητα, δεν το κάνω, γιατί τελειώνει πολύ γρήγορα !!! 

---------------------------------

ΝΟΣΤΙΜΑ, ΥΓΙΕΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ


Την συνταγή για τα συγκεκριμένα κουλουράκια μου την έδωσε μια συνάδελφος, που της την έδωσε η πεθερά της από την Κρήτη! Είναι νόστιμα, τραγανά και μάλιστα αρκετά υγιεινά αφού δεν περιέχουν αυγά, ούτε βούτυρο, αλλά λάδι και μπόλικο σουσάμι !!!
Θα χρειαστείτε με αυτή τη σειρά:

1 ποτήρι λάδι (εγώ βάζω αραβοσιτέλαιο, αλλά μπορείτε να βάλετε και μισό - μισό, ελαιόλαδο - αραβοσιτέλαιο)
1 ποτήρι ζάχαρη

1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι 
1 σφηνοπότηρο κονιάκ ή ούζο, ή ρακή ή κρασί (προαιρετικό - αν δεν σας αρέσει, δεν το βάζετε)
1 κ.γ. μπέηκιν
1 κ.γ. σόδα

100 γρ. σουσάμι

1 κιλό αλεύρι

Χτυπάτε καλά το λάδι με την ζάχαρη. Προσθέτετε το χυμό πορτοκάλι, το ποτό (αν θέλετε), το ξύσμα, το μπέηκιν και την σόδα και ανακατεύετε. Ρίχνετε μέσα στο μείγμα ΚΑΙ το σουσάμι.

Ρίχνετε σιγά - σιγά το αλεύρι και δουλεύετε μέχρι να το απορροφήσει όλο. Δεν χρειάζονται πολύ ζύμωμα, φτάνει να ενοποιηθούν όλα τα υλικά καλά.

Πλάθετε σε ότι σχήμα θέλετε (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κουπ - πατ και να γίνουν σαν μπισκότα), τοποθετείτε σε ταψάκι με λαδόκολλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν όμορφο, ροδοκόκκινο χρώμα από πάνω.

Το σουσάμι μέσα στη ζύμη, τους δίνει μια απίστευτη υφή, γίνονται πολύ τραγανά και νόστιμα.



υ.γ.: Όταν τα πλάσετε, μην τα κάνετε πολύ χοντρά, γιατί φουσκώνουν!
 Δεν έχει σημασία αν θα τα βάλετε πολύ κοντά μεταξύ τους στο ταψί, 
γιατί φουσκώνουν .... προς τα πάνω, δεν απλώνουν! 
Απλά φροντίστε να έχει ζεσταθεί ο φούρνος καλά πριν!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!










13 σχόλια:

  1. Αχ μου θυμισες την μαρμελάδα της μανουλας μου. Να της παω ενα τελαρο ή θα με κηνυγαει; χιχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε βοήθα και εσύ λίγο στο καθάρισμα! Τα άλλα είναι εύκολα! αχαχαχαχ

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ! Αν τις φτιάξεις, περιμένω εντυπώσεις!
      Φιλια

      Διαγραφή
  3. Μαρία, μπράβο σου! Η μαρμελάδα τέλεια αλλά και τα κουλουράκια μου θύμισαν ένα κέικ νηστίσιμο, θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την! Τα κουλουράκια αυτά τα λατρεύουμε, να τα δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  4. τελεια η μαρμελάδα!! κι εγώ κάνω κάθε χρόνο!! καλή εβδομάδα Μαρία μου!! φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε Ελπίδα, τους κυνηγάω να μην την τρώνε με το κουτάλι! Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  5. Ατιμη Μαρια!!!! Απο το πρωι που εχω δει τις συνταγες σου, μου εχουν καρφωθει στο μυαλο!!!! Ετοιμαζομαι να φτιαξω τα κουλουρακια αρχικα και μες τη βδομαδα τη μαρμελαδιτσα.
    Φιλαρες πολλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πεντανόστιμα φαίνονται!
    Ζήλεψα την μαρμελάδα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα βρε Σοφία, είναι πανεύκολη! Σε μισή ωρίτσα είναι έτοιμη!

      Διαγραφή
  7. Ηρθα να δηλωσω πως τα φτιαξαμε χτες και να επιβεβαιωσω ποσο καταπληκτικα ειναι!!!! Πανευκολα να γινουν, οικονομικα και μια ζυμη αφρατοτραγανη που αγαπουν τα παιδια! Ψησαμε χτες δυο ταψαρες και σημερα εχουν μεινει 10 κουλουρακια!!!
    Ευχαριστουμε παρα πολυ Μαρακι μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α Δημητρούλα πολύ χαίρομαι που τα δοκίμασες και ακόμη περισσότερο που σας άρεσαν! Άσε κι εγώ Κυριακή απόγευμα τα έφτιαξα και Τρίτη πήραν τα τελευταία στο σχολείο! Τώρα πρέπει να ξαναφτιάξω!

      Διαγραφή

έλαααα, γράψε κάτιιιιιι κλικ κλικ κλικ κλικ ........