Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ !

Κάθε Κυριακή σπάω το κεφάλι μου, τι να φτιάξω για να έχουν τα παιδιά κολατσιό για να πάρουν στο σχολείο. Προσπαθώ να έχω πάντα κάτι στο σπίτι ώστε αυτό που θα πάρουν μαζί να είναι σπιτικό και να μην τους δίνω χρήματα για το κυλικείο, γιατί το πιθανότερο είναι να φάνε ποπ κορν ή πατατάκια!

Μεγάλος μπελάς το κολατσιό για εμάς, γιατί δεν τρώνε τοστ, δεν τρώνε τυρόπιτα, δεν τρώνε την πίτσα κρύα, δεν τρώνε κανένα αλμυρό σνακ. Όσο για φρούτα, ευτυχώς ήρθε η εποχή που βγαίνουν τα μανταρίνια και θα παίρνουν μαζί τους, γιατί μπανάνα δεν θέλουν να τρώνε στο σχολείο, από την ημέρα που ένας συμμαθητής του γιου μου τον πείραζε και τον φώναζε «πήθικο» (άσχετο αλλά το θυμήθηκα, να μην το πω; Ακούς εκεί το @#@#$# να πει το παιδί μου πίθηκο) ! (κλείνει η παρένθεση, επιστρέφουμε στο θέμα μας…)

Η λίστα λοιπόν με το τι θα φτιάξουμε για κολατσιό, είναι τσουρέκι, κέικ, κουλουράκια, κουλούρια Θεσσαλονίκης ή αν ο χρόνος μηδενιστεί και δεν προλαβαίνουμε κάτι τέτοιο, ψωμί με μέλι και ταχίνι ή ψωμί με μερέντα.

Την Κυριακή που μας πέρασε σκεπτόμουν πως τσουρεκάκια φτιάξαμε, κέικ πορτοκαλιού φτιάξαμε, ψωμί με μερέντα πήραν, κουλουράκια βαριόμουν να φτιάξω. Έτσι είπα να τους φτιάξω ένα ακόμα κέικ αλλά όχι το συνηθισμένο και αποφάσισα μια νόστιμη, μυρωδάτη και αφράτη καρυδόπιτα.

Χρειαζόμαστε (θα τα χρησιμοποιήσετε με την εξής σειρά):

5 αυγά
1 ½ ποτήρι ζάχαρη
2 βανίλιες
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρύφαλλο

1 ποτήρι χυμός πορτοκάλι
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο (αν θέλετε, βάζετε ½ ποτήρι αραβοσιτέλαιο και ½ ποτήρι ελαιόλαδο)
1 πακέτο φαρίνα

1 ποτήρι σπασμένα καρύδια (ή και περισσότερα αν θέλετε)
λίγες σταφίδες (αν σας αρέσουν, εγώ δεν τις τρώω, δεν έβαλα)

Πρώτα χτυπάτε τα αυγά με την ζάχαρη και τα μπαχαρικά – μυρωδικά πολύ καλά. Μόλις το μείγμα ασπρίσει και φουσκώσει ρίχνετε τον χυμό, το λάδι και συνεχίζετε το χτύπημα. Προσθέτετε  και στο τέλος λίγο – λίγο την φαρίνα.

Τελευταία ρίχνετε τα καρύδια και τις σταφίδες αφού τα αλευρώσετε λίγο πρώτα. (εγώ σταφίδες δεν έβαλα γιατί δεν μου αρέσουν γενικότερα).

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Προσωπικά, αφήνω τον φούρνο αναμμένο στην προθέρμανση στους 180 βαθμούς και το ψήνω έτσι για 40 λεπτά. Μετά το βάζω για 10 – 15 λεπτά στους 180 βαθμούς πάλι, αλλά στον αέρα. Έτσι ψήνεται μέσα, αλλά δεν «αρπάζει» από πάνω. Αλλά κάθε φούρνος ψήνει διαφορετικά, οπότε εσείς ψήστε το όπως ψήνετε συνήθως τα κέικ.

 


Όσο ψήνεται, το σπίτι μοσχοβολάει πορτοκάλι, κανέλα και γαρύφαλλο. Είναι πολύ αφράτο και τα κομμάτια του καρυδιού σε κάθε μπουκιά δίνουν μια ξεχωριστή τραγανή αίσθηση. Και τα παιδιά την λατρεύουν !


Επίσης, η συνταγή έχει και .... συνέχεια, για τους γλυκατζήδες της παρέας ή αν θέλετε να την σερβίρετε σαν γλυκό σε κάποια γιορτή. Πως; είναι απλό. 


Φτιάχνετε ένα σιρόπι σοκολατένιο με:

2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια
2 κούπες νερό.

Βάζετε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύετε μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Χαράζετε την καρυδόπιτα και περιχύνετε με το σιρόπι, ακολουθώντας τον κανόνα ζεστό σιρόπι - κρύο γλυκό.

Γιαμμμμμμμμμμμμμμμμμμ !










10 σχόλια:

  1. φουσκωτή φουσκωτή και πεντανόστιμη!! Εγώ την προτιμώ με σιρόπι σοκολάτας!! χεχεχε!! καλή εβδομάδα Μαράκι!! Και ps. τα κορίτσια του Ανθομέλι έχουν ένα ποστ με κολατσιό..Ρίξε μια ματιά!! πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ με σιρόπι την προτιμώ Ελπίδα, αλλά αυτή ήταν για το κολατσιό του σχολείου! Το έχω δει το post με το κολατσιό, είχα γράψει κι εγώ. Τα τερατάκια μου όμως είναι πολυυυυυυ παράξενα!

      Διαγραφή
  2. Τελικά πόσες συνταγές έχεις;;;; Μπράβο βρε Μαράκι! Δεν έχω φτιάξει ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά βρε Βέρα τις συνταγές! Να την φτιάξεις, είναι πανεύκολη και πεντανόστιμη!

      Διαγραφή
  3. Γεια στα χέρια σου Μαρία μου, καθε φορά σε θαυμάζω! Α και να ξαναπώ πως θαυμάζω επίσης τον γυαλιστερό σου φούρνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Γεωργία μου. Τι θαυμάζεις βρε; Αλλα πράγματα είναι άξια θαυμασμού και εσύ έχεις πολλά από αυτά. Ο φούρνος δεν είναι πάντα έτσι (χεχεχεε). Εχει ζήσει και χειρότερες στιγμές, αλλά τότε δεν τον βγάζω φωτογραφία!!!!

      Διαγραφή
  4. Μμμμμ αποθηκεύεται!! θα την κάνω σίγουρα και θα βάλω και σιροπάκι!!! Μα τι διαβάζω μέσα στη νύχτα, καρυδόπιτες με σοκολατένιο σιρόπι θα ονειρεύομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ! Περιμένω εντυπώσεις αν την δοκιμάσεις κορίτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο αντρας μου τρελαίνεται για καρυδόπιτα οπότε μπάινει στο προγραμμα του ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

έλαααα, γράψε κάτιιιιιι κλικ κλικ κλικ κλικ ........