Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΜΗΧΑΝΗ ;;;;;

Χθες το απόγευμα, ο γιος μας ήταν στο φροντιστήριο των Αγγλικών. Θα πήγαινε να τον πάρει ο Βασίλης και είχε καθυστερήσει λίγα λεπτά. Ετοιμάστηκε λοιπόν, ήρθε στην κουζίνα και τον άκουσα να μου κάνει την εξής ερώτηση:

-        Επειδή έχω αργήσει λίγο, πειράζει να πάω να τον πάρω με το μηχανάκι;

Απλά τον κοίταξα και τον ρώτησα:

-        Θα φοράς το κράνος σου;
-        Βέβαια !
-        Και το παιδί τι θα φοράει;
-        … … …

Δεν απάντησε καν. Πήρε τα …. ποδαράκια του και πήγε και έφερε το παιδί στο σπίτι.

Αργότερα, όταν οι δουλειές τελείωσαν και τα παιδιά κοιμήθηκαν, άρχισα να το σκέφτομαι περισσότερο. Σε ποια ηλικία άραγε επιτρέπεται ένα παιδί να είναι συνεπιβάτης σε μηχανή; Πότε θεωρείται ασφαλές; Υπάρχει νομοθεσία; Υπάρχει κατάλληλος εξοπλισμός για παιδιά; Ψάχνοντας λίγο στο διαδίκτυο, βρήκα κάποιες συζητήσεις σε forums …. μηχανόβιων και άλλοι είναι απόλυτοι πως το παιδί ΔΕΝ ανεβαίνει σε μηχανή πριν τα 11 – 12 χρόνια, άλλοι ανεβάζουν τα παιδιά τους στις μηχανές τους από 4 – 5 ετών, με τον σωστό εξοπλισμό.  Ο νόμος για τις ηλικίες άνω των 5 (!) δεν είναι και τόσο ξεκάθαρος απ΄ότι είδα !!!

Το σκέφτηκα αρκετά. Είναι σωστό να ανεβάζουμε ένα παιδί 10 χρονών σε μηχανή; Από την άλλη, δεν είναι προτιμότερο να το κάνουμε, έχοντας τον σωστό εξοπλισμό, και δείχνοντάς του τους κανόνες σωστής οδηγικής συμπεριφοράς; Αν μάθει από μικρό πως για να ανέβει στην μηχανή, πρέπει να φορέσει το κράνος του και πως ποτέ δεν καβαλάμε μηχανή με σορτσάκι και παντόφλα, δεν είναι πολύ πιθανό να τα ακολουθεί και σαν ενήλικας ;;;

Η μηχανή δεν είναι επικίνδυνη από μόνη της. Απλά, οι επιβάτες της είναι περισσότερο ευάλωτοι απ’ ότι στο αυτοκίνητο (όταν φοράμε ζώνη και τα παιδιά είναι σωστά δεμένα στα καθίσματά τους). Ως οδηγοί είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια των συνεπιβατών μας.  Η ευθύνη μας  μάλιστα, είναι μεγαλύτερη όταν μεταφέρουμε παιδί, είναι ανήλικο, έχουμε την αποκλειστική ευθύνη για ότι του συμβεί.  

Οι κανόνες ασφαλούς μεταφοράς παιδιού με μηχανή, είναι απλοί:

Η θέση του συνεπιβάτη είναι πάντα πίσω από τον οδηγό. Για κανένα λόγο το παιδί δεν κάθεται μπροστά.

Τα πόδια του παιδιού πρέπει να πατάνε σταθερά στα υποπόδια και όχι να αιωρούνται. Εάν τα πόδια του δεν πατάνε στα υποπόδια, τότε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΤΟΙΜΟ να μας ακολουθήσει ως συνεπιβάτης.

Το παιδί ΠΡΕΠΕΙ να φοράει κράνος, στο ΣΩΣΤΟ μέγεθος, ακόμα και για την μικρότερη απόσταση, με την μικρότερη ταχύτητα. Ναι, ακόμα και για 100 μέτρα. Αν δεν έχουμε κράνος ΕΙΔΙΚΟ για μηχανή και στο ΣΩΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ για το παιδί (όχι το δικό μας όχι το ποδηλατικό !), απλά ΔΕΝ το ανεβάζουμε στην μηχανή!  Υπάρχουν κράνη σε μικρότερα μεγέθη, ειδικά για παιδιά, που είναι πιο ελαφριά, ώστε να μην επιβαρύνεται ο αυχένας τους. Καλό είναι να υπάρχει και άλλος εξοπλισμός, όπως μπότες, μπουφάν, επιγονατίδες.

Πριν ανεβάσουμε το παιδί στην μηχανή, κάνουμε μια συζήτηση μαζί του, για τους κανόνες που πρέπει να σεβαστεί. Του εξηγούμε, πως δεν επιτρέπεται να αλλάζει θέση πάνω στην σέλα, να σηκώνεται όρθιο, να κουνάει τα πόδια του, να προσπαθήσει να πατήσει κάτω ή να κατέβει από την μηχανή. Πρέπει πάντα να κρατάει τον οδηγό σφιχτά από το σώμα του. Εάν θέλει να μας πει κάτι, μπορεί να μας χτυπήσει ελαφρά στην πλάτη ή στο πόδι, για να σταματήσουμε και να μας πει ότι θέλει.

Δεν επιτρέπεται το παιδί να είναι δεμένο πάνω στην μηχανή. Σε περίπτωση ατυχήματος, είναι πολύ επικίνδυνο εάν πέσει η μηχανή, το παιδί να παραμείνει δεμένο πάνω σε αυτήν.

Η ταχύτητα που αναπτύσσεται, δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40 – 50 km/h.

 --- ---- ----

Δεν θα σχολιάσω το τι γίνεται κάθε πρωί έξω από όλα τα σχολεία, όπου μπαμπάδες και μαμάδες ΑΡΤΙΑ εξοπλισμένοι ΟΙ ΙΔΙΟΙ, μεταφέρουν παιδιά χωρίς καμία προστασία. Πολύ θα ήθελα να βρισκόταν η Τροχαία, έξω από κάθε σχολείο κάθε πρωί και μεσημέρι και να κόβει κλήσεις. Επίσης, πολύ θα ήθελα να σταματούσε η τηλεόραση να δείχνει 1000 φορές την ίδια ηλίθια διαφήμιση και να έδειχνε videos από τροχαία με μηχανές και μαρτυρίες θυμάτων τροχαίων ή συγγενών τους. ‘Ισως έτσι σταματούσαμε λιγάκι να σκεφτόμαστε «έλα μωρέ, σε εμένα θα τύχει; …. έλα μωρέ, 100 μέτρα απόσταση είναι, τι θα συμβεί;».

Σας φιλώ
Να προσέχετε τα παιδάκια σας

υ.γ. Επειδή το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και ενδιαφέρον πιστεύω, παρακαλώ όποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω σχετικά με την νομοθεσία ή τους τρόπους προστασίας μεταφοράς παιδιών με μηχανή, να το πει.
 

25 σχόλια:

  1. Δεν γνωρίζω τι λέει η νομοθεσία...Αυτό όμως που γνωρίζω είναι ότι είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ να μεταφέρεις ένα μικρό παιδί σε μηχανή χωρίς κανόνες προστασίας ή στο μπροστινό κάθισμα αυτοκινήτου στα χέρια σου... Επιτέλους πόσες αθώεες ψυχούλες πρέπει να τραυματιστούν ή να χαθούν για να βάλουμε μυαλό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς ορισμένοι δεν βάζουν ποτέ μυαλό. Μακάρι αυτή την ανοησία και την επιπολαιότητα να μην την πληρώσει ποτέ ξανά, κανένα παιδί.

      Διαγραφή
  2. δεν γνωρίζω τί λέει η νομοθεσία, ξέρω όμως ότι ένα πρωινό κόντεψα να φάω ξύλο!
    πηγαίνοντας στην δουλειά μου, κι ενώ είμαι 7 μηνών έγκυος, βλέπω σε φανάρι έναν μπαμπά να είναι φουλ εξοπλισμένος πάνω στην μηχανή και το παιδάκι πίσω χωρίς να προστατεύεται από πουθενά! Ανοίγω παράθυρο και του λέω "εντάξει εσύ δεν την σκέφτεσαι την ζωή του παιδιού σου.. εκείνο το ρώτησες αν θέλει να σκοτωθεί πάνω στην μηχανή σου??"

    το ξύλο το γλίτωσα μόνο και μόνο γιατί είδε την κοιλιά και η απάντηση του ήταν "κουμάντο στο δικό σου παιδί"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ αυτή την απάντηση μου την έχουν δώσει κι εμένα .... Τι να πει κανείς....

      Διαγραφή
    2. Αν ήταν στη Σουηδία θα του έπαιρνε το παιδί η πρόνοια και θα σου έλεγα μετά ποιος κάνει κουμάντο

      Διαγραφή
  3. το πόσο συγχύζομαι όταν βλέπω κάτι τέτοιους ανεύθυνους γονείς !! Τι να πεις..απλά απαράδεκτοι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα ρε παιδί μου, ΔΕΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ;;;;;;;;;; Εγώ τρέμω στην ιδέα πως θα πάθουν κάτι τα παιδιά, επειδή ΕΓΩ δεν τα πρόσεξα!

      Διαγραφή
  4. Μου θύμησες πριν χρόνια - το μεγάλο αστροπελέκι θα ήταν γύρω στα έξι - και ο σύζυγος θεώρησε καλό να το βάλει στο μηχανάκι να τον κάνει μια βόλτα το τετράγωνο.
    Είχε γίνει καυγάς τρικούβερτος!!
    Θεωρώ απαράδεκτο το παιδί σε μηχανή ή στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου!!
    Εκεί δε που τρελαίνομαι είναι όταν βλέπω μανάδες να κάθονται μπροστά στο αυτοκίνητο έχοντας το μωρό αγκαλιά, ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!
    (συγχύστηκα πάλι!) :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η νοοτροπία "έλα μωρέ, σε εμένα θα τύχει; Αφού προσέχω!" φταίει! Αααχ! Εκνευρίζομαι!

      Διαγραφή
  5. Κάθε φορά που πάω στους γονείς μου έχουμε την ιδια κουβέντα για το κάθισμα αυτοκινήτου, καθώς θεωρούμαι σχεδόν παλαβή που επιμένω να το βάζω και να το βγάζω κάθε φορά ανάλογα το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούμε. Πραγματικά είναι να απορείς πως επιβιώσαμε αν σκεφτώ πως ταξιδεύαμε οδικώς με τους γονείς μου 4 παιδιά! Με τις μηχανές δεν έχω καμια εξοικείωση (ανέβηκα πρώτη φορά φέτος και ήταν στην κατηγορία extreme sport), σίγουρα όμως θα υπάρχουν κανόνες και πιστεύω ότι παίζει ρόλο και η ηλικία και η ωριμότητα του παιδιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ και να ήξερες πόσες φορές παρεξηγήθηκα με την μάνα μου που μου έλεγε "να έρθουν με το δικό μας αυτοκίνητο στην θάλασσα; Θα τους κρατάω σφιχτά με τα χέρια μου!" και της εξηγούσα πως αυτό που λέει απλά δεν στέκει!

      Διαγραφή
  6. λοιπον επειδη το εχω βιωσει και ευτυχως που κατεληξε καλα, ενα θα σου πω: ποτε παιδι σε μηχανη! ακομα και οταν φτασει σε ηλικια να μπορει να την οδηγησει μονο του!

    ο πατερας μου πριν πολλα χρονια ειχε ενα ''παπακι''. Καποιο βραδυ βαρεθηκε να βγαλει το αυτοκινητο απο το γκαραζ και θα ''πεταγοταν'' δυο στενα πιο κατω με το μηχανακι να παρει σουβλακια. Του κόλλησε ο αδερφος μου να τον παρει μαζι του. Το αποτελεσμα; καποιος παραβιασε το κοκκινο, ο αδερφος μου πέρασε πανω από ενα οχημα και προσγειώθηκε στον ουρανο από ενα ταξι αλλά ευτυχω΄ς τιποτα πιο σοβαρο και ο πατερας μου ταλαιπωρειται ακομα με λαμες στα ποδια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάχη μου έχεις δίκιο. Και εγώ δεν θέλω να ανέβουν σε μηχανή και τώρα που ο μεγάλος είναι 9, δεν τον αφήνω .... Αλλά ΑΝ κάποιος αποφασίσει να ανεβάσει το παιδί του σε μηχανή, τουλάχιστον ας το κάνει με ασφάλεια...

      Διαγραφή
  7. Μαρία μου έχεις απόλυτο δίκαιο. Ο άντρας μου έχει ένα σκουτεράκι κι η αλήθεια είναι πως έχει ανεβάσει το γιο μας μόνο για να τον πάει μέχρι τη γιαγιά που μένει ένα στενό μετά απο μας. Πουθενά αλλού!
    Καλέ εδώ δεν νιώθω ασφάλεια με το αμάξι με το μηχανάκι θα νιώσω; Δεν πάει να φορά το καλύτερο κρανος... no way!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεωργία μου καλό θα ήταν ακόμα και αυτό να το αποφεύγετε. Σου το λέω με όλη μου την αγάπη! Είναι μικρούλης ακόμα ο Παυλούκος!

      Διαγραφή
  8. Αγγιξες πληγή!!
    Έχω λόξα με την ασφάλεια των πιτσιρικίων στα μέσα μεταφοράς.
    Και στα αυτοκίνητα που δεν τους βάζουν ζώνη ή δεν βάζουν το booster(εξίσου επικίνδυνη η έλλειψή του στις μικρές ηλικίες) και στα μηχανάκια, που τα βλέπω ακόμη και κράνος μετέωρα και τρέμει η ψυχή μου και...νιώθω συνένοχη που δεν μιλάω σε αυτούς τους γονείς. Μιλάω και φωνάζω σε αυτούς που γνωρίζω τουλάχιστον...

    Τελικά, πρέπει να πέφτουν πρόστιμα για να νιώθουμε την επικινδυνότητα του θέματος;

    Με όση ασφάλεια κι αν οδηγεί ένας γονιός, πάντα υπάρχει ο αστάθμιστος παράγοντας (μηχάνημα οδηγούμε), όπως επίσης υπάρχουν και οι άλλοι οδηγοί που κινούνται κοντά μας, που....ποτέ δεν ξέρεις!
    Είμαι κάθετη! Έχω φάει τρελή ταλαιπωρία από τη βρεφική ηλικία της μικρής για να την μεταφέρω με ασφάλεια και ξέρω πόσο δύσκολο είναι.
    Με την ασφάλεια του παιδιού όμως δεν παίζουμε!

    Συγγνώμη, αλλά γίνομαι έξαλλη με την εικόνα που ανέφερες...
    Και γίνομαι ακόμη πιο έξαλλη, όταν γονείς με τρικάβαλο παιδιά παιρνούν δίπλα από τροχαία και δεν κάνει τίποτα, αλλά θα σταματήσει π.χ. για έλεγχο ΚΤΕΟ ένα ι.χ. ...

    Αυτά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κόρη μου είναι ο χειρότερος συνταξιδιώτης που θα μπορούσες να έχεις! Γκρινιάζει από μωρό, πως η ζώνη την ενοχλεί, την ζεσταίνει, δεν την θέλει με τίποτα! Για 2 χρόνια δεν κάναμε ταξίδια, γιατί η Αθηνά έλυνε συνέχεια την ζώνη της και έπρεπε να σταματάμε κάθε δέκα λεπτά για να την ξαναδένουμε! Ή ζητάνε να ανέβουν με τον μπαμπά τους στο μηχανάκι, αλλά δεν παίζει με τίποτα! Καλύτερα ταλαιπωρία και γκρίνια, παρά να κλαίω μια ζωή για ένα λάθος που έκανα ΕΓΩ!

      Διαγραφή
  9. Είναι όντως πολύ σοβαρό το θέμα που ανάπτυξες και έχω ρίξει τρικούβερτους καβγάδες με τον άντρα μου γιατί μια-δυο φορές τους είχε μεταφέρει (σε απόσταση 100 μ) με το scooter.
    Επειδή έχουμε ένα αυτοκίνητο και κάποιες φορές προέκυπτε η ανάγκη να μεταφέρουμε κάποιο παιδί με το μηχανάκι (εννοείται πάντα σε απόσταση πολύ μικρή), δώσαμε αρκετά λεφτά αλλά πήραμε ειδικό κάθισμα της Piaggio για το μηχανάκι που μπαίνει πίσω φυσικά και παιδικό κράνος. Με πάρα πολυ προσοχή πάντα γιατί όσο και να προσέχουμε εμείς, δεν κάνουν το ίδιο και οι άλλοι.
    Στο αυτοκίνητο πάντα κάθονται στα ειδικά καθίσματά τους ακόμα και για κοντινές αποστάσεις.
    Θεωρώ εγκληματικό το γεγονός τα παιδιά να κυκλοφορούν χωρίς ασφάλεια είτε στο αυτοκίνητο είτε στο μηχανάκι. Πραγματικά, η τροχαία ξέρει να κόβει πρόστιμο για ζώνη ή κράνος αλλά όλους αυτούς που μεταφέρουν παιδιά στη μπροστινή θέση και χωρίς κράνος, τους παραβλέπει! Τι να πω δεν ξέρω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οφείλω να ομολογήσω, πως δυο φορές που μας έχουν σταματήσει για τυπικό έλεγχο και είχαμε τα παιδιά μαζί μας, κοίταξαν αν κάθονται τα παιδιά στα καθίσματά τους και δεμένα με ζώνες! Πραγματικά μου έκανε εντύπωση!

      Διαγραφή
  10. Μαρία μου, πολύ σημαντικό το θέμα που άνοιξες... Κι εγώ έχω μια αντίστοιχη προσωπική εμπειρία, έχω τσακωθεί πολλές φορές με το μπαμπά του παιδιού για να μην το παίρνει σε μηχανή αλλά τίποτα.. Νομίζω πως είναι άκρως επικίνδυνη αυτή η συνήθεια και κάθε τι πρέπει να γίνεται στην ώρα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ βρε Αθηνά, το θέμα είναι ότι είμαστε τόσο εγωιστές, που μας λένε οι άλλοι το στραβό που κάνουμε και εμείς εκειιιιιιιιιι! Μην ρίξουμε τα μούτρα μας και το παραδεχτούμε!

      Διαγραφή
  11. Μπράβο σου που το έψαξες! Εξοργίζομαι όταν βλέπω παιδιά σε μηχανάκια, μπρος/πίσω/χωρίς κράνος έστω και για μικρή απόσταση! Δυστυχώς, για άλλη μια φορά ο λαός μας επιδεικνύει την παιδεία που δεν έχει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ μωρέ Βέρα, αχ! Τρέμει η ψυχή μου κάθε φορά που βλέπω παιδιά χύμα σε μηχανή ή αυτοκίνητο! Και καλά, παιδεία δεν υπάρχει! Φόβος ή ένστικτο δεν υπάρχει;

      Διαγραφή
  12. Διαβάζοντας τις δημοσιεύσεις σου σταμάτησα σ΄ αυτήν.
    Έθιξες πολύ ωραίο θέμα.Δυστυχώς τα σχολεία μας διδάσκουν ένα σωρό αηδίες(για να μην πω τίποτα άλλο) και τρία θεματάκια που έπρεπε να μαθαίνουν στα παιδιά από μικρά δεν το κάνουν.Η κυκλοφοριακή διαπαιδαγώγηση είναι ένα απ΄ αυτά.Οπότε όλο το βάρος πέφτει σε μας τους γονείς.Επιβάλλεται να τους δίνουμε τη σωστή συμπεριφορά.Δεν πρέπει ν΄ αφήνουμε τίποτα στην τύχη.Κι επειδή ρωτάς για τη νομοθεσία, δεν την εμπιστεύομαι ούτε κι αυτή, γιατί λειτουργεί υπέρ των οικονομικών συμφερόντων.Εμείς ξέρουμε τα παιδιά μας απ΄ τον οποιονδήποτε κι εμείς είμαστε η νομοθεσία τους και πως πρέπει να παίρνουμε τις προφυλάξεις!Μικρά παιδιά μπροστά δε μπαίνουν ούτε στ΄ αυτοκίνητο, πόσο μάλλον σε δυο ρόδες.
    Σου έφαγα πολύ χώρο και με συγχωρείς!Χαίρομαι πάντως που δεν είμαι μοναδικός που φοβάμαι και προβληματίζομαι σ΄ αυτά, γιατί νόμιζα πως είχα πρόβλημα!αχαχα!
    Καλό σου απόγευμα!:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μαρία μου μόλις ανακάλυψα το άρθρο σου κι είναι εκπληκτικό! Ιδίως η ατάκα σου "και το παιδί τι θα φοράει" είναι όλα τα λεφτά - δε χρειάζονται άλλα σχόλια ή επιχειρήματα, αυτή και μόνο τα λέει όλα.

    Ελπίζω να μη σε πειράζει που αναδημοσίευσα αυτό τον άπαιχτο διάλογο εδώ: http://mamastodromo.blogspot.gr/2015/03/blog-post_30.html. Αν όχι, πες μου να το κατεβάσω.

    Α, και κάτι άλλο: χαίρομαι που βρήκα στα σχόλια τόσες άλλες μαμάδες που νιώθουν για την ασφάλεια των παιδιών το ίδιο όπως εγώ - είχα αρχίσει να φοβάμαι μήπως ήμουν μοναδική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

έλαααα, γράψε κάτιιιιιι κλικ κλικ κλικ κλικ ........