Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΠΑΤΗΜΑ ΣΤΟ ΔΕΚΑ !

Κάποιες μέρες ξεκινάνε καλά και καταλήγουν ζόρικα. Κάποιες άλλες, ξεκινάνε ζόρικα και .... συνεχίζουν να μας ζορίζουν μέχρι το τέλος! Κάποιες ξεκινάνε ζόρικα και έχουν ευτυχές τέλος. Σήμερα, ήταν μια από αυτές. Το πρωί στο γραφείο υπήρχε πολύ πίεση που συνέχισε μέχρι το σχόλασμα. Μετά, έκανα μισή ώρα να βρω να παρκάρω. Μετά δεν είχα καμία όρεξη να μαζέψω το σπίτι, τα παιδιά συνέχεια τσακωνόντουσταν και είχαμε κάθε πέντε λεπτά το γνωστό "Μαμααααααααααα....... η Αθηνά μου έσκισε την ζωγραφιά". "Μαμααααααααααααα (πάντα "Μαμά", ποτέ "Μπαμπά"), ο Βαγγέλης μου πέταξε το αρκουδάκι".

Και φτάσαμε στην ώρα του διαβάσματος. Ο Βασίλης θα βοηθούσε τον Βαγγέλη και εγώ θα καθόμουν με την Αθηνά. Έμαθε την ορθογραφία της, έκανε την αντιγραφή της και ήρθε η στιγμή της φωτοτυπίας! Μαθηματικά. Πρόσθεση και αφαίρεση. "Με πάτημα στο δέκα"!  Πως είπατε; Τι είναι αυτό; Ααααααααααααα δεν ξέρετε; Ε να σας πω! Είναι ο φοβερός και τρομερός τρόπος, που μαθαίνουν τα πρωτάκια πρόσθεση!
Για να καταλάβετε, τα ΠΡΩΤΑΚΙΑ πρέπει να μάθουν πως

7 + 5 = 7 + 3 (για να φτάσουμε στο 10) + 2 (που έμειναν από τα 5).  Αυτό λέγεται "πρόσθεση με πάτημα στο δέκα". Πως το εξηγείς όλο αυτό σε ένα παιδάκι 6 χρονών;

Από την μια του λες να προσθέσει 7 + 5 και από την άλλη να χωρίσει το 5 σε .... σε τι; Πρέπει να βρει, πόσα θα πάρουμε από τα 5, για να προσθέσουμε στο 7 και να συμπληρωθούν 10 και μετά, πόσα έμειναν από τα 5 για να τα προσθέσουμε και αυτά στα 10. Τρέχα γύρευε....

Το καταλάβατε; Σας μπέρδεψα; Μην ξεχνάτε, όλο αυτό πρέπει να το κάνει ένα εξάχρονο.. 

Παρόλο λοιπόν που στο δικό μας πρωτάκι αρέσουν τα μαθηματικά, εδώ τα βρήκε μπαστούνια. Ξέχασε πόσα έχουμε να προσθέσουμε, που τα προσθέτουμε, γιατί τα χωρίζουμε και πως τα χωρίζουμε. Μέτραγε με το μυαλό, μέτραγε με τα δάχτυλα, κάπου τα έβρισκε, κάπου τα έχανε! Στο τέλος, έβαλε τα κλάματα! Και εκεί που εγώ εξηγούσα και η Αθηνά έκλαιγε, ήρθε ο αδερφός της και της είπε: "Αθηνούλα, ξέρεις πως γίνεται αυτό; Κάνεις έτσι κι έτσι" και της το εξήγησε και ..... το κατάλαβε! Θες που ο Βαγγέλης της το είπε όπως του το έχει δείξει η δασκάλα, θες που είναι πιο κοντά ηλικιακά, το μυστήριο λύθηκε και η Αθηνά ξαναχαμογέλασε!
Κι εγώ χαμογέλασα ! Όχι τόσο που η μικρή επιτέλους κατάλαβε το "Πάτημα στο δέκα", όσο που ο μεγάλος θέλησε να την βοηθήσει. Να της δώσει λύση στο πρόβλημά της. 
Μακάρι να είναι έτσι και μεγαλώνοντας. Να βοηθάει ο ένας τον άλλον, να ενδιαφέρεται ο ένας για τον άλλον, να είναι κοντά και .... να κάνει ο ένας τον άλλον να χαμογελάει!

Καλό σας βράδυ     



36 σχόλια:

  1. Αδερφάκια μου γλυκά!
    Καλέ εγώ μπερδεύτηκα..βλέπω τιτλο πατημα στο δεκα λέω τι είναι αυτό;;; Εχω να τραβήξω η δόλια μάνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε Γεωργία, άσε! Από την μια η μικρή με την πρόσθεση, από την άλλη ο μεγάλος με την διαίρεση και την προπαίδεια, όλο μαθηματικά κάνω! Που να φτάσουμε Γυμνάσιο και να αρχίσουν και τα Αρχαία!

      Διαγραφή
  2. Ξέρεις κάτι ρε Μαρία? Οι δικές μου τσακώνονται πολύ. Θες η διαφορά ηλικίας, πάντως είναι κάτι που με στεναχωρεί. Όμως παρά τους τσακωμούς τους, συμβαίνει και πολύ τακτικά αυτό που μόλις περιέγραψες. Όταν η μικρή δεν καταλαβαίνει κάτι, η μεγάλη της το εξηγεί. Έτσι απλά! Μακάρι και εγώ μακάρι λέω! Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίνα και τα δικά μας τσακώνονται. Συνέχεια! Αλλά λες και είναι όρος στην σχέση τους .... δέχονται τους τσακωμούς και το πείραγμα μόνο μεταξύ τους! Αν μαλώσω την μικρή, στεναχωριέται ο μεγάλος και το αντίθετο! Υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον.
      Καλό βράδυ και υπομονή.... 4 μέρες είναι, θα περάσουν ! (ξέρεις εσύ!)

      Διαγραφή
  3. Πολύ μου άρεσε η ιστορία της σημερινής σου μέρας! Εμένα πάλι η ημέρα ξεκίνησε καλά και τελείωσε ζόρικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί κοριτσάκι μου; Ποιος σε πείραξε να έρθω εκεί να τον πιάσω από το αυτί! Τι είναι η απόσταση; Ένα "τσουπ" κι έφτασα!

      Διαγραφή
  4. τι καλα που έχει το μεγάλο αδερφό να της εξηγεί!!! Κι εγώ έτσι βοηθούσα τον αδερφό μου!! Και παρεπιπτόντως
    ..τι βλακειες μαθαίνουν στα παιδιά!! Ακου πάτημα του10!! Τον υπουργό παιδείας να πατησουμε καλύτερα...καλο βράδυ.φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι καλή μεγάλη αδελφή! Μπράβο Ελπίδα! Οσο για τον υπουργό παιδείας, νομίζω πως θα πρέπει να τον αφήσουμε για κανένα μήνα μέσα σε μια αίθουσα με πρωτάκια, μπας και καταλάβει κάτι!

      Διαγραφή
  5. Πρωτάκι έχεις κι εσύ?Κι εμείς τα ίδια και τα περάσαμε αυτά που λες.Αλλά πριν κάνουμε το πάτημα στην δεκάδα είχαμε μάθει όλους τους συνδιασμούς του 2,3,4,5 κτλ.και μας ήρθε πιο εύκολο.Κάνε υπομονή γιατί το ίδιο θα κάνετε και με την αφαίρεση που μπερδεύει περισσότερο...να μην σου πω ότι εμείς είμαστε είδη στην προπαίδεια......Κάναμε εμείς προπαίδεια στην πρώτη δημοτικού και δεν το θυμάμαι??????Υπομονήηηηηηη!!!!
    Καλό βράδυ,σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λαμπρινή μου, πρωτάκι και τριτάκι. Α καλά, με την προπαίδεια σας έχω κολπάκι που την μαθαίνουν πιο εύκολα! Σε λίγες μέρες θα γράψω ανάρτηση!

      Διαγραφή
  6. Είδες τα αδερφάκια; Μπράβο του Βαγγελάκη, είδες που σκέφτηκε να βοηθήσει;
    Με πάτημα στο 10; Πραγματικά πιο πολύπλοκο μου φαίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε ρε Βέρα, τα είδα όλα! Και έκλαιγε η φουκαριάρα που μπερδευόταν! Και η δασκάλα της: "Καθήστε κάθε απόγευμα από μια ωρίτσα να κάνετε προσθέσεις". Άσε μας κουκλίτσα μου, που θα στήσω το παιδί στον τοίχο για μια ώρα! Θα της δώσω κομπιουτεράκι!

      Διαγραφή
  7. Πωπω, αν μου το έλεγαν έτσι όταν πήγαινα πρώτη, δεν υπήρχε περίπτωση να το καταλάβω! Άκου πάτημα στο 10! Σημασία έχει ότι η αδελφική αγάπη νίκησε τα περίεργα της ελληνικής παιδείας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα μικρά έχουν πάντα τρόπο να σε βγάζουν από αδιέξοδα και σε χαροποιούν... τόσο εύκολα και τόσο απλά! Να τα χαίρεσαι!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ κορίτσια! αχ εγώ το λέω, πως τα παιδιά θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο! Με τους μεγάλους..... προκόψαμε! Τόπο στα νιάτα!

      Διαγραφή
  9. Aφού είναι έτσι τώρα που είναι μικρά, έτσι θα συνεχίσουν να είσαι σίγουρη, να μου τα φιλήσεις :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζίνα μου, πάω τώρα να τους σκάσω από ένα φιλί! Κοιμούνται βέβαια, αλλά θα το καταλάβουν!

      Διαγραφή
  10. Σε λίγο θα βάλουν στο δημοτικό να λύνουν ολοκληρώματα και παραγώγους. Γιατί τα κάνουν τόσο πολύπλοκα; Ποιος ευφυής νους τα σκέφτεται αυτά;
    Πάντως, σημασία έχει ότι τα παιδάκια σου επικοινωνούν και αυτό είναι το σημαντικό.

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επικοινωνούν και τσακώνονται και σπάνε πλάκα όταν πειράζει ο ένας τον άλλον. Μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν! Όπως όλα τα αδέρφια!
      Φιλιά Ασπασία μου!

      Διαγραφή
  11. Διαβάζοντας την ανάρτηση σου σκέφτηκα τι μας περιμένει και εμάς με το καλό και αγχώθηκα! Έτσι όπως έχει γίνει το πρόγραμμα σπουδών είναι δύσκολο να εξηγήσεις στα πιτσιρικάκια τη γλώσσα και τα μαθηματικά!
    Τέλος καλό όλα καλά τουλάχιστον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε καλέ που αγχώθηκες! Μια χαρά θα τα πάτε! Και η δικιά μας, όταν λένε κάτι καινούργιο ζορίζεται λίγο, αλλά μετά "φυσάει"!
      Αχ αυτά τα ντόνατς σου, αχ αυτά τα ντόνατς σου....

      Διαγραφή
  12. Τι παράξενος τρόπος πρόσθεσης είναι αυτός; Δεν πειράζει όμως έγινε αφορμή για αδερφική αλληλεγγύη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ναι! Η αδερφική αγάπη όλα τα νικάει! Ακόμα και την πρόσθεση! αχχαχχχχ

      Διαγραφή
  13. Τι όμορφη ανάρτηση...
    Μερικές φορές τ'αδέρφια τα βρίσκουν κι εμείς μένουμε κάγκελο. Όσο για το "πάτημα στο δέκα", το γνωρίζω επειδή έχω κάνει πολύ ολοήμερο παλιότερα έχω βοηθήσει πολλά πρωτάκια και στα μαθηματικά... Δυστυχώς για να το καταλάβουν θέλει υπομονή, και να σκύψεις από πάνω τους με συμπόνοια.
    Και πρέπει ο δάσκαλος να είναι μάγος και ταχυδακτυλουργός... Και ο γονιός να είναι κοντά στο παιδί για να αντιλαμβάνεται την πρόοδό του...
    Σε φιλώ ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα είμαστε κοντά τους, τα υποστηρίζουμε, τα βοηθάμε, αλλά τα αφήνουμε και μόνα τους να "ζυγίσουν" τις δυνάμεις τους. Απλά, από το να "φάμε" ένα ολόκληρο απόγευμα να εξηγώ κάτι που μπορεί να το λέω με λάθος τρόπο και να τους μπερδέψω, προτιμώ να μην πω τίποτα και να ρωτήσουν την δασκάλα τους την επόμενη μέρα. Έτσι και εκείνη θα έχει εικόνα για το τι έχει καταλάβει το παιδί, και θα το εξηγήσει με τον σωστό τρόπο.
      Σου ανταποδίδω τα φιλιά!

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα! Αυτό για το "πάτημα στο δέκα" μου έκανε κι εμένα μεγάλη εντύπωση! Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε που πηγαίναμε δημοτικό! Θέλω να ψάξω να μάθω σε τι εξυπηρετεί τη διδασκαλία... όντως τα παιδιά έτσι μαθαίνουν ευκολότερα πρόσθεση ή μπερδεύονται περισσότερο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε παιδί μου, κι εμείς νοητά την ίδια σκέψη κάνουμε όταν κάνουμε πρόσθεση, αλλά τα μικρά μπερδεύονται! Νομίζω πως τα προχωράνε πολύ γρήγορα. Πράγματα που εμείς τα κάναμε στην Γ' Δημοτικού, τα κάνουν στην Α΄.

      Διαγραφή
  15. Δωσε μου ελπίδες ότι έτσι θα είναι και τα δικά μου τωρα με το καλό που θα έρθει το δευτερο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι βρε, μια χαρά θα είναι! Ε, λίγο μαλλιοτράβηγμα πέφτει, μην φαντάζεσαι πως είμαστε και Αμερικάνικο σήριαλ!

      Διαγραφή
  16. Τα ζω αυτά με τα πατήματα και εγώ λόγω πρωτακίου. Αχ βαχ. Όπως ζω φυσικά και τους καθημερινούς τσακωμούς μεταξύ αδελφών για ψίλου πήδημα.
    Επειδή η Αναστασία δεν έχει μεγαλύτερο αδελφό να της τα εξηγήσει, στείλε το Βαγγέλη το γαμπρό για ιδιαίτερα!!!! Θα τον τυλίξουμε νύφη και πεθερά:)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α ρε Δήμητρα, όταν τελείωσα με σχολεία, σχολές και εξετάσεις, ούτε μου περνούσε από το μυαλό πως θα ξαναέρθει κάποια στιγμή στη ζωή μου, που θα περιμένω τον Ιούνιο πως και πως για να σταματήσουν τα διαβάσματα! Να τώρα!
      Τι, μόνο τον Βαγγέλη θα σας στείλουμε; Οικογενειακώ θα σας έρθουμε, να γνωριστουν και οι συμπέθεροι!

      Διαγραφή
  17. Καλημέρα Μαρία μου! Πολύ όμορφη ανάρτηση..! Αυτό που έκανε ο γιος σου καταπληκτικό μπράβο στο παιδάκι σου και σε σενα που το μεγάλωσες σωστά!
    Υπομονή θέλει πάντως, στα μαθηματικά και εγώ τους παίδευα, ήμουν της θεωρητικής κατεύθυνσης! Δεν θέλει πίεση και όλα θα πάνε καλά! Καλό σαββατοκύριακο φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. δεν μου στέλνεις τον Βαγγέλη να μου το εξηγήσει κι εμένα;; δεν κατάλαβα τίποτα!!!!
    Αυτό που έχει σημασία είναι το πως κατέληξε!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η περίοδος αυτή σε μαθηματικοεπηρέασε βλέπω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. αχ συμπασχω.μαμα πρωτακιου και εγω και τα εχω δει ολα με το ποσο γρηγορα προχωρανε.και η αφαιρεση με πατημα στη δεκαδα?αλλη σπαζοκεφαλια απο εκει.Τον βαγγελη αν τον νοικιαζεται ενδιαφερομαι.πολυ ωραιο το μπλοκ σου και χαρηκα πολυ που σε βρηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

έλαααα, γράψε κάτιιιιιι κλικ κλικ κλικ κλικ ........