Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

WHO’S THE BOSS ????? (και τι συμφέρει τελικά;)

Γινόταν λέει κάποτε μια έρευνα, σχετικά με το ποιος κάνει κουμάντο στην ελληνική οικογένεια. Περνούσε λοιπόν από κάθε σπίτι μια επιτροπή και έκαναν στον άντρα την ερώτηση «ποιος είναι το αφεντικό σε αυτή την οικογένεια;».  Εάν ο άντρας απαντούσε «εγώ» του έδιναν δώρο ένα άλογο. Εάν απαντούσε «η γυναίκα μου» του έδιναν δώρο μια κότα! Μια μέρα λοιπόν, χτύπησαν ένα κουδούνι και άνοιξε την πόρτα ένας άντρας ο οποίος φαινόταν πολύ βαρύς και πολύ μάγκας.
-    Καλημέρα σας.
-    Μέρα !
-    Ξέρετε, κάνουμε μια έρευνα, σχετικά με το ποιος κάνει κουμάντο στην ελληνική οικογένεια !
-     Μάλιστα….
-     Στην δική σας οικογένεια, ποιος είναι το αφεντικό; Εσείς ή η γυναίκα σας ;;;
-     Περιττό να ρωτάτε! Εγώ φυσικά!
-     Πολύ ωραία κύριε! Καταγράψαμε την απάντησή σας. Ξέρετε, έχετε κερδίσει ένα άλογο! Τι χρώμα το προτιμάτε; Άσπρο ή μαύρο;
-     Γυναίκαααααααααα, κερδίσαμε ένα άλογο. Τι χρώμα να το πάρω; Άσπρο ή μαύρο
-     Καλά, καλά κύριε…. καταλάβαμε! Πάρτε μια κότα !

Τελικά, στην σημερινή ελληνική οικογένεια, ποιος είναι ο αρχηγός; Ποιος είναι αυτός που έχει το τιμόνι, που πρέπει να τα σκέφτεται όλα, να τα προγραμματίζει, να φροντίζει για ότι χρειαστεί; Ή μήπως είναι δυο τελείως διαφορετικά πράγματα αυτά τα δύο; Και μην μου αρχίσετε τα «αααα σε εμάς, υπάρχει ισοτιμία, παίρνουμε μαζί τις σημαντικές αποφάσεις», ξέρετε τι εννοώ. Δεν μιλάμε για το τι αυτοκίνητο θα αγοράσουμε (λέμε τώρα….), ή για κάτι που συμβαίνει μια φορά στα δέκα χρόνια, αλλά για την καθημερινότητα. Για το σε ποιο σχολείο ή φροντιστήριο θα πάνε τα παιδιά, αν μπορούμε να πάμε μια εκδρομή, πότε θα πάμε σούπερ μάρκετ,  πότε θα πληρωθούν οι λογαριασμοί, πότε πρέπει να πάνε τα παιδιά στον οδοντίατρο, τι ανάγκες έχει το σπίτι κ.λπ.
Ποιος είναι αυτός π.χ. που αν λείψει για μια εβδομάδα από το σπίτι, θα σταματήσει η γη να κινείται; Θα καταρρεύσουν όλα; Και θα τον αναζητούν απεγνωσμένα στο τηλέφωνο, για να μάθουν από το που είναι οι κάλτσες τους, μέχρι πως βράζονται τα μακαρόνια και ποιο είναι το τηλέφωνο του παιδίατρου ή σε ποιον όροφο μένει ο διαχειριστής της πολυκατοικίας;
Και τελικά, συμφέρει να είσαι ο καπετάνιος, να έχεις την ευθύνη των πάντων, ή σου έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου πως «εσύ ξέρεις καλύτερα» για να κρυφτεί από πίσω ένα «κάνε το εσύ γιατί εγώ βαριέμαι»;  Μήπως μας έχουν πιάσει λίγο κορόιδα, κάνοντάς μας να πιστεύουμε πως γίνεται ότι εμείς αποφασίσουμε, ενώ στην πραγματικότητα κάνουμε τα πάντα και οι άλλοι κάθονται και ρεμβάζουν; Για σκεφτείτε λίγο... Αν και στο δικό σας σπίτι πρέπει εσείς να σκεφτείτε, να αποφασίσετε αλλά ΚΑΙ να πράξετε τα πάντα, από το τι θα φάει η οικογένεια, μέχρι το πότε πρέπει να περάσει service το αυτοκίνητο, και από το να ενημερωθείτε από τους δασκάλους για την πρόοδο των παιδιών στο σχολείο μέχρι να αλλάξετε την λάμπα που κάηκε, τότε μάλλον κάτι δεν έτσι όπως μας λένε.
Εγώ προσωπικά, δεν θέλω άλλες ευθύνες, ούτε να είμαι ο φωτεινός παντογνώστης του σπιτιού. Έχω ήδη αρχίσει να λέω «δεν ξέρω, ρώτησε τον μπαμπά» ή «αχ βρε αγάπη μου, όπως θα γυρίζεις, πέρνα και από το φροντιστήριο των Αγγλικών, που έχουν ενημέρωση σήμερα» γιατί δεν αντέχω άλλο. Βέβαια, κάποιες φορές πρέπει να κάνω πως δεν βλέπω το στραβοστρωμένο κρεβάτι ή ότι το ριχτάρι του καναπέ που το μισό σέρνεται στο πάτωμα, αλλά που θα πάει, θα μάθουν! (ελπίζω …!!!). 

Φιλιά ! 





25 σχόλια:

  1. ΣΥΜΦΩΝΩ!!! Περνάω αυτή τη φάση και καταλαβαίνω τι εννοείς!!! Είναι κουραστικό, ακόμα κι όταν είναι κι οι δυο γονείς εκεί, η ερώτηση, το παράπονο, η επιθυμία, η πείνα, η τουαλέτα, η καθαριότητα, το μπάνιο, τα ψώνια, όλα όλα όλα να περνάνε απ'την "καμπούρα" της μαμάς. Όχι δεν συμφέρει να είσαι ο αρχηγός. Ικανοποιείται για λίγο ένα αλλοπρόσαλλο αίσθημα εγωισμού, αλλά όταν τραβάει μακριά η βαλίτσα... όχι δεν συμφέρει!! Να είναι κι οι δυο αρχηγοί, με μοιρασμένες ευθύνες. Αυτό είναι το καλύτερο!! Όσο για τα ριχτάρια και τα λάθος βαλμένα μαχαιροπήρουνα και τα στραβοστρωμένα κρεβάτια, θα μάθουν! Κι αν δεν μάθουν ,δεν πειράζει, καλή καρδιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα είναι δυνατόν να με ρωτάει "πόσα χιλιόμετρα έχει το αυτοκίνητο και πότε πρέπει να περάσει service" ??????? Γιατί να το ξέρω ρε φίλε; Εσύ ξέρεις που βάζουμε το μαλακτικό στο πλυντήριο ρούχων; Ούτε πότε λήγει το γάλα δεν ξέρεις !!!

      Διαγραφή
    2. Α εντάξει, με το αυτοκίνητο δεν ανακατεύομαι προς το παρόν, γιατί δεν έχω ακόμα το δίπλωμα...Από Σεπτέμβρη θα σου πω!!! ;) Εν τω μεταξύ, σε σκεφτόμουν πριν λίγο, γιατί ενώ ήμουν με ζυμάρια στα χέρια στην κουζίνα, έρχεται ο Σπύρος και μου λέει πού είναι οι ταμπλέτες για τα κουνούπια; Λέω στο ντουλάπι. Το ανοίγει, δεν έχει έλα να τις βρεις!! Ε μα!!! Δεν άντεξα!!!! Έβαλα τις φωνές!! Ψάξε ρε παιδί μου!! Αμάν!!!! Άντε φιλάκια!! Θα φτιάξουν, που θα πάει;;...

      Διαγραφή
  2. Αυτό το ανέκδοτο είναι το αγαπημένο ανέκδοτο του μπαμπά μου!!! Εχω βαρεθεί να το ακούω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλα τα λες, τα ειπαμε και κατ ιδιαν! και εγω δεν αντεχω αλλες ευθύνες, γινεται να ..γίνω γαιδουρα και να τα φορτωσω στην κότα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μωρέ, γίνεται, γίνεται...... Εμείς δεν το κάνουμε και μετά κουραζόμαστε και όταν το πούμε μας λένε και γκρινιάρες!

      Διαγραφή
  4. Διαβάζω τα σχόλιά σας και σκέφτομαι.. "και είναι ακόμα στην αρχή.." γιατί όταν διανύσετε τις δεκαετίες, περάσουν και τα χρόνια θα δείτε πόσο μα πόσο κουραστικό είναι να περνούν τα ΠΑΝΤΑ από τα χέρια και το μυαλό σου..
    Αχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά, μπροστά σου δεν τολμάω να μιλήσω! Τους έχεις πέντε εκεί μέσα και να τους χαίρεσαι δηλαδή, αλλά σε θαυμάζω !

      Διαγραφή
  5. άστα να πάνε!!!εκτός απο την φορολογική δήλωση που ως γνωστόν γίνεται μία φορά το χρόνο όλα τα αλλά τα κάνω έγω!
    τώρα λοιπόν μπορώ να καβαλήσω το άλογο και την κότα ανά χείρας κα να φύγω....!ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωστε λουφάρεις στην φορολογική δήλωση ε;;;; Φτου σου !!!

      Πέρα από την πλάκα, έχω αρχίσει να λέω "δεν ξέρω" ή "δεν μπορώ" και μερικές φορές που τον βλέπω να κάνει κάτι θεόστραβα (κατά τη γνώμη μου), δαγκώνω την γλώσσα μου και βγαίνω από το δωμάτιο, δεν λέω πια "άσε, θα το κάνω εγώ" !!!!

      Διαγραφή
  6. Μια μέρα, πριν από 4 περίπου χρόνια, ήμουν στην δουλειά και με παίρνει τηλέφωνο ο άντρας μου, που τότε δεν ήταν άντρας μου και με ρωτάει :

    "Που είναι το τηλεκοντρόλ?"

    Αφού έμεινα κάγκελο για καμιά 10'' και σκέφτομουν "δε μπορεί, μου κάνει πλάκα" , του απάντησα "αχ αγάπη μου σόρυ, το έχω στη τσάντα μου , μαζί μου. Μέχρι να έρθω θα πρέπει να σηκώνεσαι να αλλάζεις κανάλια"

    Και απλά έκλεισα το τηλέφωνο. Δε ξέρω ειλικρινά τι έκανε, τον έχω ικανό να έβλεπε 6 ώρες το ίδιο κανάλι, μονο και μόνο για να μην σηκωθεί από τον καναπέ.

    Έκτοτε αποφάσισα πως οι ευθύνες είναι δια δύο και τέλος. Και όταν λέω τέλος, το εννοώ. Αν δεν κάνει τα δικά του, απλά θα υποστεί τις ευθύνες. Πχ δεν πήγε για σέρβις? Πρόβλημά του. Δεν μάζεψε τα ρούχα του? Να τα βάλει ασιδέρωτα.
    Δεν κάνω τίποτα παραπάνω από αυτά που μου αναλογούν.Και ξέρεις τι καλά προσαρμόστηκε? Μια δυο τρεις, συνήθισε και μια χαρά.

    Έκανα μια μεγάλη χάρη στον εαυτό μου και το ίδιο σκοπεύω να κάνω και με τον γιο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα να μην ξέρεις κι εσύ που είναι το τηλεκοντρόλ! Αχ! Μπράβο σου όμως που το αποφάσισες και το εφάρμοσες! Εγώ δυσκολεύομαι! Αλλά και να αφήσω κάποια πράγματα, δεν θα γίνουν ποτέ, είμαι σίγουρη! Τουλάχιστον προσπαθώ να μάθω τα παιδιά μου σε άλλη νοοτροπία, γιατί η πεθερά μου ο θεός να την συγχωρέσει, τον είχε μάθει να τα έχει όλα στο πιάτο!

      Διαγραφή
  7. Αχ, αυτές οι ευθύνες..όλες πάνω μας πέφτουν. Πρέπει να αλλάξουμε το καθεστώς! Επανάσταση στη φαμίλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ συζώ με τον άντρα μου πλέον 1 χρόνο...Πιο πριν περνάγαμε και μήνες μαζί αφού είχα διακοπές εγώ.
    Είμαι πολύ τυχερή. Δε ξέρω όταν θα κάνουμε παιδιά πως θα είναι αλλά φαντάζομαι πως δε θα αλλάξει.
    Με βοηθάει απίστευτα χωρίς καν να το ζητήσω. Μπορεί πχ να μιλάω με μια φίλη στο τηλέφωνο και μετά πάω να απλώσω τα ρούχα και τα έχει απλώσει. Όταν πχ δεν είχε κάποιες μέρες δουλειά γυρνάω σπίτι και βρίσκω στρωμένο τραπέζι, ρούχα πλυμένα κτλ.
    Το κομμάτι λογαριασμούς το έχει αναλάβει αυτός γιατί τα πάντα τα κάνουμε μέσω internet.
    Aλλά και σε άλλα πράγματα πχ δώρα για γιορτές, κοινωνικές υποχρεώσεις πάλι μαζί....
    Θα πλύνει πολλές φορές και τα πιάτα λέγοντας μου "εσύ τώρα ξεκούραση"
    Τώρα είμαι Κρήτη 15 μέρες και δεν με έχει ρωτήσει ποτέ "που είναι αυτό ή το άλλο"

    Πέρα απο μια ερώτηση "τα μαύρα στους 30;" ή "μπάμιες και πατάτες τα βάζω μαζί;"

    Δε μπορώ να ακούω καταστάσεις που ο άλλος το μωρό θέλει άλλαγμα και παίρνει τηλέφωνο τη μαμά του να πάει να του αλλάξει το μωρό

    Είμαι φρεσκοπαντρεμένο και δε ξέρω
    Ομως και ο μπαμπάς μου ακόμα και σήμερα κάνει πολλά πράγματα στο σπίτι ( και η μαμά μου δε δούλευε)
    Θυμάμαι μας άφησε με το μπαμπά μου η μαμά 15 μέρες για να πάει να ετοιμάσει σπίτι αδερφού μου για σπουδές και δε μου έλειψε τίποτα. Ρούχα, φαγητό , σχολείο, τα πάντα
    Ακόμα και τώρα ο μπαμπάς κάνει τα ψώνια , βοηθάει στα πάντα
    Η μαμά ήταν ο οικονομικός σύμβουλος ( και είναι) γιατί όπως λέει αν είχε τα οικονομικά ο μπαμπάς δε θα είχαμε βρακί ( υπερβολή αλλά εν μέρη έχει δίκιο)
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια λες Αννα; Υπάρχουν τέτοιοι άντρες;;;; Εγώ νόμιζα πως ήταν αστικός μύθος! Πλάκα - πλάκα και ο πατέρας μου ίδιος είναι! 40 χρόνια μέσα στο ίδιο σπίτι και δεν ξέρει που είναι οι πετσέτες!

      Διαγραφή
  9. Μετα την περιγραφη τηs Ανναs τι να σχολιασω Μαρια μου. Ναι βοηθαει αλλα πρεπει να γραφω εγχειρηδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μαράκι..... Μετά την Άννα, εγώ τι να πω;;;; Πως πετάει τα σκουπίδια και βάζει σκούπα κάθε Σάββατο; Θα γελάει το σύμπαν! Αλλά και αυτό που για να κάνουν κάτι θέλουν οδηγίες χρήσης για τα πάντα, με ξεπερνάει! Λες κι εμείς τα ξέρουμε όλα από την γέννησή μας!

      Διαγραφή
  10. Βρε Μαράκι μου μέσα στο σπίτι μου είσαι! Πότε θα τα παρατήσω όλα και θα αρχίσω τα γαλλικά μόνο δεν ξέρω δίοτι εγώ έχω φτάσει σε αυτό το σημείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μια απο τα ίδια Μαράκι. Και λάμπες αλλάζω και σέρβις κανονίζω και έπιπλα συναρμολογώ:). Μωρέ σωστά τα λες, αλλά αλλάζει ο άνθρωπος???
    Ο δικός μου τουλάχιστον ασχολειται πολύ με τον τομέα ψυχαγωγία των παιδιών. Κάτι ειναι και αυτό.
    Πάντως βαρέθηκα να μουρμουράω και απλά παλεύω να μην κάνω τον γιο μου έτσι:) Να εχω μια νυφούλα που να μην με βρίζει όπως τωρα εγω στην πεθερούλα μου η οποια παραδέχεται πως ήταν ο τρίτος και χαιδεμένος:)
    Καλά, φιλη Αννα κέρδισες λαχειο!!! Μην ανησυχεις. Δεν θα αλλαξει. Γελασα πολυ με την ερώτηση περι βαθμών πλυσίματος. Μου φαίνεαι ανέκδοτο οταν σκεφτομαι τον αντρα μου να κανει την ιδια ερωτηση. Ενταξει, δεν γκρινιαζω αλλο. Ζεσταινει το γαλα των παιδιων. Μην ειμαι και αχάριστη:). Αλλοι ουτε αυτο δεν κάνουν:)
    (Μαράκι να τι δουλεια θα κάνουμε...μια σχολη εκπαιδευσης συζυγων!!! Θα πλουτίσουμε νομιζω και θα εκτελουμε και κοινωνικο εργο!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Διαβάζοντας την ανάρτηση, εκεί στις περιγραφές της καθημερινότητας, είχα την αίσθηση ότι κάπου θα δω γραμμένο το όνομα μου...!!!! Λοιπόν άκου να δεις τώρα: Μεγάλο θέμα έθιξες!!!!Εδώ και 1,5 περίπου χρόνο, έχω σταματήσει να γκρινιάζω, έχω πάθει αλτσχάιμερ (εντάξει αρχικό στάδιο), έχω σταματήσει να είμαι ο φωτεινός παντογνώστης και ρίχνω το μπαλάκι και μερικές φορές γιατί όχι και ολόκληρη την μπάλα στο έτερον ήμισυ. Δεν έχω πάντα επιτυχία, μερικές φορές καταλήγω εγώ πάλι να τρέχω, αλλά βρίσκομαι σε καλό δρόμο. Το αποτέλεσμα είναι εμφανές με βελτίωση της ψυχικής μου ισορροπίας την οποία πλέον, σε αυτή την ηλικία θεωρώ πολύ σημαντική. Σου συνιστώ να το δοκιμάσεις!!! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μα όλουι ίδιοι βρε παιδιά.......άντε όχι όλοι ,οι περισσότεροι πάντως. Η πλάκα είναι πως τα πιτσιρίκια ξέρουν ακριβώς τι περιέχουν τα ντουλάπια και που θα βρουν το οτιδήποτε ενώ εκείνος όχι. Εγώ πάντως ακόμα και τώρα γκρινιάζω ,έτσι για να μου φύγει η ένταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

έλαααα, γράψε κάτιιιιιι κλικ κλικ κλικ κλικ ........